Keшеру не престава да чупи голови рекорди
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Румънецът стана първият чужденец със 100 гола в родния елит

Головата машина на Лудогорец Клаудиу Кешеру отдавна е явление в българския футбол.

Едва ли пък някой би се изненадал особено от поредното гросмайсторско постижение на румънския виртуоз. С двете си попадения във вратата на ЦСКА 1948 Кешеру стана първият чужденец, преминал “кота 100” в родния елитен ешелон.

Keшеру не престава да чупи голови рекорди 1

Удивителното е, че Клаудиу се нуждаеше от малко повече от пет години, за да реализира стотачката си – нещо, което са успели да сторят едва 40 български футболисти, при това повечето играли във времена, в които трансферите на запад бяха рядкост.

Кешеру вкарва дебютния си гол на 21 август 2015 година в дуела срещу Пирин (Благоеград), а оттогава се разписва във вратата на цели 19 отбора.

Единственият клуб, чиято мрежа не е опъвал румънецът е Арда (Кърджали). Най-често пък се е разписвал срещу Дунав (Русе) – 11 гола в 9 мача.

Кешеру вече е с огромна преднина и в своеобразната класация за най-резултатен чужденец в топ-дивизията ни. На второ място в подреждането е доскорошният му съотборник Марселиньо, който има на сметката си 76 попадения.

Keшеру не престава да чупи голови рекорди 2

Румънецът е и чужденецът с най-много хеттрикове в елита – шест. Два пъти е вкарвал по три гола в мачове с Етър, както и срещу Дунав, Локомотив (Горна Оряховица), Берое и Ботев (Враца). Цели 17 пъти Кешеру се е разписвал по два пъти в една среща.

Любопитно е да се отбележи, че само 10 от 100-те гола на Клаудиу са били реализирани от дузпи.

Статистиците изчисляват, че той се разписва на всеки 108 минути, а освен това може да се похвали с 25 асистенции – последната беше за гола на Мавис Чибота в мача с ЦСКА 1948.

Не един и двама предричат, че ако Кешеру остане още един сезон в България, той съвсем спокойно би доближил или дори влязъл в Топ 20 на голмайсторската листа за всички времена.

Под номер 20 сред най-добрите реализатори в момента е Христо Йовов със 125 гола, следван от Стойчо Младенов – 122, и Георги Иванов – Гонзо – със 120.

Съвсем реалистично е пък скоро Кешеру да застигне и задмине актива на Димитър Йорданов, Атанас Пашев и Емил Гъргоров – с по 102 гола на сметката си, както и Александър Василев, Васил Митков и Чавдар Цветков – 104, и Костадин Костадинов – 106.