Киров: Мачът срещу Левски ще е труден, не мислим за класирането
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Играем наистина мач за мач и се наслаждаваме, накрая ще броим"

Арда направи поредица от добри мачове в efbet Лига, след които тимът се изкачи на четвъртата позиция в класирането, като кърджалийци са с равен актив (24т.) с третия ЦСКА и са на 5 точки от лидера Лудогорец. Отборът на Николай Киров има само една загуба от началото на шампионата – 0:2 при визитата на Черно море на 27 септември. Треньорът на тима разкри пред „Тема Спорт“ какви са му очакванията за предстоящия сериозен тест в събота срещу Левски, както и плановете на тима за бъдещата селекция. Белия разкри и дали е водил разговори за поемането на Лудогорец и националния тим.

Г-н Киров, какво е състоя­нието на Арда и готов ли е отборът за изпитанието на „Герена”, което му пред­стои?
– Радващото е, че при нас няма никакви проблеми с из­ключение на трайно контузе­ните Петко Ганев и Стойчо Атанасов. Всички други са здрави на този етап и ще са на разположение за двубоя с Левски. Вече понавлязохме в нужния игрови и тренировъ­чен ритъм след периода на ка­рантина.

Какво очаквате от двубоя с Левски?
– Мачът ще е много труден. Показа го и последният двубой на Левски с Локомотив Плов­див (б.р. – сините спечелиха с 1:0). Ще играем срещу сериозен противник, който на всяка це­на ще търси победата срещу нас. На Левски му липсват точ­ки, а сега виждаме и повече увереност при тях.

Съжалявате ли, че точно сега играете с тях, а не да ре­чем преди месец?
– Този Левски няма нищо об­що с онзи преди месец. Неща­та са коренно различни и тук не става въпрос само за това, че имат нов старши треньор. Аз обаче няма как да коменти­рам събитията при тях. Ние се готвим за труден двубой без значение какво е положе­нието при съперника.

Микроклиматът сякаш е най-променен на „Герена”…
– Не само. Личи си, че има промяна, и то игрова, а не кон­кретно по отношение на психологията. Затова дните до мача трябва да ги използва­ме максимално да запознаем отбора с промените при Лев­ски, със силните и слабите им страни. С това как трябва да подходим.

Има ли развитие около евентуалното оставане на Светослав Ковачев, който е под наем при вас от Лудогорец?
– Не съм запознат да има промяна. Към момента е това – договорът му за преотстъп­ване изтича сега, през зимата. Аз лично искам той да остане, но това вече е на ниво ръко­водства на двата клуба. Мом­чето пасна отлично при нас.

Работите ли вече по зим­ната селекция?
-Да, работим. Гледаме набе­лязани играчи, такива, които са ни предлагани, които ние сме харесали и смятаме, че ще ни свършат работа. Нуждаем се от подсилване на някои по­зиции и се надявам да успеем.

Вече седем месеца сте на­чело на Арда, как се чувства­те? Това е едва първият ви тим след Ботев Пловдив, с който започнахте в треньорството…
– Чувствам се добре. Не мога да се оплача от нищо. На мен и екипа ми ни е дадена пълна свобода да работим. Разполагаме с отлични усло­вия и всичко необходимо. Раз­бира се, има още какво да по­добряваме по отношение на представянето. Както чисто игрово, така и селекционно, но всичко с времето си.

След продажбата на Радо­слав Василев не използвате типичен централен напада­тел. Това ли ви липсва и так­ъв тип играч ли ще търсите по време на зимния трансфе­рен прозорец?
– По начина, по който игра­ем в момента, и схемата, на която залагаме, най-важното нещо при нас е скоростта. На този етап имаме такъв тип изпълнители и затова сме се насочили към игра без центра­лен нападател. В зависимост от това как ще изглежда от­борът през зимата ще тър­сим и точните хора за пра­вилния стил.

Политиката, която Арда предприе в началото на пан­демията да освободи поч­ти всички чужденци и да за­лага основно на български, млади играчи, допада ли ви?
– На нас ни беше ясно още от самото начало каква ще е по­литиката на Арда спрямо то­ва, което е било. Съобразяваме се с нея. Зимата не е от най-добрите периоди за селекция, особено на български състеза­тели. По средата на полусезона доста трудно се намират точните и желани играчи. Но няма да бързаме с нашия избор. Имаме добра основа в момен­та. Въпросът е да съумеем да я запазим.

Още нямате победа на „Ге­рена”, може би е дошло вре­ме? Все пак Арда е четвърти, а Левски едва десети на 10 точки от вас…
– Нека не коментираме пре­ди мача. Двубоят, пак повта­рям, ще е много труден. Въ­просът е да сме подготвени по най-добрият начин и това ни е целта във времето до сре­щата. Трябва да се съобразим и с факта, че сега Левски е доста променен. Чака ни доста се­риозна работа за срещата на „Герена”.

Близо сте до тройката…
– Честно казано, въобще не мислим за това, за точки. Играем наистина мач за мач и се наслаждаваме. Накрая ще броим.

Следите ли какво се случва с Ботев Пловдив, където има поредни катаклизми финансови, организационни, игро­ви? И затворена страница ли е за вас Ботев?
-Далеч съм от нещата в Бо­тев Пловдив. Информирам се за отбора от това, което из­лиза по медиите. Нямам никак­ва информация. Интересувам се от абсолютно всичко, ко­ето става в българския шам­пионат, в това число и от Бо­тев Пловдив.

Името ви на няколко пъти се завърта за Лудогорец, че дори и националния отбор. Каква е истината?
– Не е имало такива разгово­ри нито за едното, нито за другото. С мен никой не е гово­рил. Съсредоточен съм един­ствено върху работата си с Арда.