Кои отбори могат да поднесат голяма изненада на Евро 2024?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Вижте кои държави са способни да направят сеназция на турнира в Германия

Големият международен турнир няма да бъде толкова интересен, ако поне нито една държава с малки шансове в началото не успее да поднесе изненади и да стигне напред в състезанието. Скритият фаворит е отбор извън най-силните тимове, който може да предизвика сензация на турнира. Винаги се очаква най-добрите отбори да завоюват трофея, но Гърция успя да вдигне титлата на Евро 2024, а Дания триумфира през 1992 г.

Има много примери за отбори, които са успели въпреки шансовете, без да спечелят турнира. Спомнете си за Мароко на Световното първенство в Катар, Дания на Евро 2020, Уелс и Исландия на Евро 2016, Турция на Евро 2008, Коста Рика през 2014 г., Уругвай в Южна Африка през 2010 г. и много други. Успехите на отбори, които не са слагани в сметките, се основават най-често на силна защита. Мароко например стигна до 1/2-финалите на Световното първенство през 2022 г., запазвайки сухи мрежи срещу Белгия, Хърватия, Испания и Португалия. Коста Рика допусна само два гола в пет мача на Световното първенство през 2014 г., преди да загуби с дузпи от Нидерландия на 1/4-финалите.

Кого трябва да смятаме за скрити фаворити на Евро 2024? Ето няколко предложения:

Унгария изглежда, че може да направи изненада на Евро 2024. Те спечелиха квалификационната си група без загуба, като отбелязаха 16 гола и допуснаха само седем в осемте си мача. Те разполагат в състава с няколко звезди, включително Доминик Собослай, който може да създаде миг на магия, но не направи най-доброто второ полувреме на сезона с Ливърпул и е по-вероятно да разчитат на колектива. Унгарците отбелязаха повече голове от стандартни положения (без дузпи) в квалификациите за Евро 2024 (седем) от всеки друг отбор, въпреки че изиграха само осем мача (18 отбора имаха по 10 мача), и това би трябвало да означава, че ще са заплаха за всеки един съперник.

Австрия също има шансове да поднесе изненади на Евро 2024, поне на теория. Те завършиха само на точка зад Белгия на върха в своята квалификационна група за Евро 2024 и с впечатляващите девет точки пред Швеция. Австрийците разбиха Турция с 6:1 в приятелски мач тази година и показаха силна игра в нападение. Селекционер на тима е опитният Ралф Рангник, който е известен със своя пресиращ стил.

Дания стигна до полуфиналите преди три години, където загуби от Англия. Няма да е голяма изненада, ако датчаните отново стигнат доста напред в турнира, но първоначално не са слагани в сметките. В техния състав има някои страхотни играчи – Расмус Хьойлунд, Кристиан Ериксен и Пиер-Емил Хьойберг. Ако Дания успее да направи силни представяния в защита на Евро 2024, то може да бъде отново сред приятните изненади в състезанието.