Кой е най-добрият голмайстор в историята на футбола: Роналдо в топ 5
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Няколко са основните версии

Наскоро Роналдо влезе в топ 5, но с първото място все още не всичко е кристално ясно.
Миналият уикенд Кристиано Роналдо вкара 735-ия и 736-ия гол в кариерата си, изпреварвайки легендарния Герд Мюлер, който досега оглавяваше списъка на голмайсторите в историята на футбола. Но за какъв списък говорим все пак?

Данните за голмайсторите в историята на футбола често пъти биват променяни. Най-често експертите и журналистите се позовават на рейтинга на фондацията за статистика на Rec.Sport.Soccer, която е създадена още през 1994 г. от приятелите Ларс Орхус, Кент Хедлунд и Карел Стокерманс. Те бяха първите, започнали да събират статистически данни, въз основа на които извадиха наяве рейтинга на най-добрите играчи в историята на футбола. Мачовете на младежките отбори, както и приятелските срещи обаче не бяха взети под внимание.

Представяме ви първите пет от този списък.

5-то място – Кристиано Роналдо
Голове: 736

Португалецът трябва да вкара още 10 гола, за да настигне най-близкия конкурент и той има всички шансове за това. Откакто Кристиано се присъедини към Ювентус, вече е автор на 50 гола от изиграни 70 мача. Наскоро той отпразнува 35-ия си рожден ден, но няма планове да прекратява кариерата си. В същото време агентът на футболиста – Жорж Мендес, даде недвусмислено да се разбере, че Ювентус е последният клуб в кариерата на футболиста.

„Когато тялото ми вече няма да може да ме представя толкова добре на футболното игрище, тогава ще дойде и времето да си тръгна. Успехът ми е резултат от упорит труд и специален начин на живот. Не спирам да работя, за да стана по-добър – както физически, така и психически. А след като напусна футбола, смятам да продължа да тренирам. Надявам се, че ще живея повече от 50 години, за да науча повече, да премина през различните житейски тестове и да се справя с тях. Едно от най-големите предизвикателства, които виждам пред себе си, е да се снимам във филм “, разказва Роналдо в едно свое скорошно интервю.

4-то място – Ференц Пушкаш
Голове: 746

Кой е най-добрият голмайстор в историята на футбола: Роналдо в топ 5 1

Великият Пеле бе „Краля на футбола“, а Пушкаш наричаха “Галопиращия майор”. Този прякор си заслужи унгареца, който, както знаем, беше офицер от армията, а също така и в екипа на армейския Хонвед. По онова време той бе олицетворение не само на този отбор, но и на целия унгарски футбол. По-късно, преминавайки в Реал Мадрид, той и Алфредо Ди Стефано се превърнаха в един от най-страхотните атакуващи дуети в Европа. Пушкаш четири пъти беше признат за голмайстор на испанското първенство. В националния отбор играта му беше не по-малко атрактивна. За четири години никой не можеше да победи унгарския национален отбор с Пушкаш. Големият унгарец изигра 84 мача там и вкара 83 гола. През 1956 г. екипът се разпадна поради революцията в Унгария. Ференц започна да играе за испанския национален отбор, но в четири мача за “Червената фурия” така и не успя да се отличи кой знае колко.

3 място – Пеле
Брой голове: 767

Кой е най-добрият голмайстор в историята на футбола: Роналдо в топ 5 2

Именно Пеле мнозина считат за „вратаря на планетата“, но ако не се броят головете в приятелските мачове, той има много по-малко отбелязани голове. „Кралят на футбола“ през цялата си кариера игра за родния Сантос и едва в нейния заник се премести в Ню Йорк Космос. Той дебютира за бразилския клуб, когато е само на 15 години и още в първия мач успя да запрати четири гола във вратата на Коринтяни. По време на своята кариера Пеле е направил 92 хеттрика и още пет пъти – пента трик. Веднъж Пеле заби осем гола във вратата на противника. След като завърши кариерата си, великият вратар бе министър на спорта на Бразилия и остана на тази длъжност три години. Също така трикратният световен шампион беше посланик на ООН по екология и околна среда. Тази година може би най-големият футболист на 20 век ще навърши 80 години. Той се появява все по-малко в публичното пространство, но все още се смята за икона на футболната игра.

2-ро място – Ромарио
Брой голове: 772

Кой е най-добрият голмайстор в историята на футбола: Роналдо в топ 5 3

Бразилецът Ромарио прекара доста динамична кариера, играейки на четири континента. Световният шампион бе запомнен с тежкия си характер, заради който често се караше с треньорите на националния отбор на Бразилия. И въпреки, че винаги го викаха в отбора през най-трудните моменти, много треньори твърде скоро започваха да мислят как да се отърват от проблемния играч. Четири пъти Ромарио напуска националния отбор и четири пъти се връща в него. Спечеленото Световно първенство 94 в САЩ беше особено успешно за футболиста, където вкара пет важни гола. Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation е записала 772 гола, отбелязани от Ромарио, но самият бразилец мисли, че е вкарал над 1000 по време на цялата си кариера, включително голове за младежките отбори Олария и Вашко да Гама. През 2010 г. бившия футболист реши да влезе в политиката и беше избран в долната камара на Националния конгрес от Социалистическата партия на Бразилия. Сега той е федералният сенатор на Бразилия от щата Рио де Жанейро.

1-во място – Йозеф Бицан
Брой голове: 805

Кой е най-добрият голмайстор в историята на футбола: Роналдо в топ 5 4

Йозеф Бицан блестеше на футболните игрища през 30-те и 40-те години на миналия век. Футболистът е притежавал както чешко, така и унгарско гражданство. На ниво национален отбор той първо игра за Австрия, а след това за Чехословакия. Бицан често вкарваше повече от три гола на мач. Той имаше добър изстрел от двата крака и можеше да измине разстояние от 100 метра за 10,8 секунди, докато рекордът беше 10,2 секунди. В Европа, унищожена след войната, няколко големи клуба искаха да подпишат с Бицан. Той отказа на Ювентус, след като научи, че Италия може да попадне под контрола на Комунистическата партия. Йосиф остава в Прага, но през 1948 г. комунистите идват на власт и там. Бицан отказа да се присъедини към партията им по същия начин, по който отказа да се присъедини и към нацистите в Австрия.

Кого още наричат голмайстор в историята на футбола?

Някои източници твърдят, че Бицан съвсем не е най-великият голмайстор въобще в историята на футбола. Например Книгата на рекордите на Гинес определя за най-добрия голмайстор бразилеца Пеле, който, според организацията, има 1283 гола в кариерата си. И тук, за разлика от списъка по-горе, са включени също така и головете, отбелязани в приятелски срещи – както в клуба, така за националния отбор на Бразилия.

Някои неофициални източници пък изтъкват факта, че най-добрият голмайстор в историята на футбола е бразилецът с немски корени Артур Фриденрайх. Той играе футбол в началото на 20 век, като е част от състава на различни бразилски клубове. Носителят на Купата на Америка и собственикът на Златната обувка вкара 1329 гола в кариерата си.
И това преди още Фриденрайх да играе за националния отбор на Бразилия на световните първенства!