Колосални загуби за Ювентус след липсата на европейски футбол
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Бианконерите" губят близо 80 млн. евро

През сезон 2023/24 отборът на Ювентус няма да участва в европейските клубни турнири. Така за първи път от 11 сезона турнирите на УЕФА ще се проведат без “старата госпожа”. Както е известно, клубът бе наказан да не участва в Лига на конференциите, а също така може да бъде глобен и 20 милиона евро. „Биаконерите“ нямат намерение да обжалват, а и участието им в третия по сила турнир на Стария континент – Лига на конференциите, се приемаше за досадна формалност.

Проблемът за Ювентус обаче е липсата на приходи от Европа и най-вече от Шампионска лига. През миналия сезон “бианконерите” се представиха слабо в турнира и отпаднаха в груповата фаза, но въпреки това спечелиха 55 млн. евро. “Старата госпожа” заработи още 10 млн. евро, след като достигна до 1/2-финалите в Лига Европа. Освен тези приходи, в клубната каса имаше постъпления от телевизионни права и спонсори, като така Юве заработи 80 милиона евро, пише Gazzetta dello Sport. През сезон 2023/24 отборът на Масимилиано Алегри обаче няма да получи и стотинка от Европа, което прави ситуацията доста неприятна.

Все пак в Лигата на конференциите торинският гранд щеше да спечели много по-малко пари в сравнение с другите два турнира, но пък в клубната каса щяха да влезнат някакви постъпления от участие в евротурнирите.

Освен че тази година отборът няма да разчита на пари от Европа, то през последните сезони клубът регистрира големи загуби заради ефекта от пандемията от COVID-19. Calciomercato твърди, че “старата госпожа” може да продаде и някои играчи. Юве вече се освободи от високите запрати на Анхел Ди Мария и Хуан Куадрадо. Входящите трансфери пък не са впечатляващи и големи имена надали ще дойдат на “Алианц Стейдиъм”, така че отборът го очаква нов труден сезон.