Коронавирусът при спортистите – скритите усложнения
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Заразяването може да има сериозни последици след боледуването

Професионалният спорт е един от секторите, борещи се да продължат дейността си въпреки пандемията.

Събитията бързо спряха почти навсякъде в Европа и Северна Америка при появата на COVID-19 през март.

Но седмици и месеци по-късно много първенства и други състезания постепенно се върнаха в действие – често с променени формати.

Бундеслигата поведе пътя в европейския футбол с “призрачните мачове”, играни при затворени врати през май, като сезон 2019-20 в Германия завърши до края на юни.

Благодарение на плана, начертан от Германската футболна лига, в Бундеслигата имаше сравнително малко заразени, но проблемът дойде при завръщането на играчите след международните мачове.

Бундеслигата поведе пътя в европейския футбол с “призрачните мачове”, играни при затворени врати през май, като сезон 2019-20 в Германия завърши до края на юни.

Благодарение на плана, начертан от Германската футболна лига, в Бундеслигата имаше сравнително малко заразени, но проблемът дойде при завръщането на играчите след международните мачове.

В Англия дуото на Ливърпул Мохамед Салах и Садио Мане пропуснаха мачове след заразяване с вируса, докато двубои във Висшата лига, НФЛ и няколко други спортни събития в редица страни се отлагат след огнища на заразата.

Мохамед Салах сам ще реши дали да участва на Олимпиадата в Токио

Риск от усложнения

Въпреки широко разпространеното схващане, че коронавирусът е опасен само за възрастни хора или за хора със съпътстващи заболявания, случаят с играч от германската лига по хокей на лед в Германия показа, че заразяването може да има сериозни последици след боледуването, като спортистът може дори да не забележи.

През октомври Яник Мьозер, защитник на Волфсбург гризлис, даде положителен тест за коронавирус. След десет дни в самоизолация Мьозер реши, че е добре да се завърне на леда, за да се подготви за сезона, чийто старт беше отложен с няколко месеца.

“Протичането на инфекцията беше сравнително леко”, каза Мьозер пред журналисти. “Имах леки симптоми и никога не се почувствах изключително зле.”

За негово щастие обаче, като предпазна мярка медицинският екип на Гризлис настоява да проведе тестове, преди да му позволи да се върне на леда.

Коронавирусът при спортистите - скритите усложнения 1

Тестовете установяват, че Мьозер, който казва, че се чувства в добро състояние по това време, е развил сериозен здравословен проблем, който лекарите смятат, че е предизвикан от боледуването с COVID-19.

Нищо по-натоварващо от спокойна разходка

“В болница в Берлин прегледът разкрива възпаление на сърдечния мускул”, каза лекарят на Гризлис Аксел Генслен. “Това може да бъде предпоставка за внезапна сърдечна смърт.”

Според него реалната опасност идва, когато пациентът постигне висок сърдечен пулс, съчетан с физическо натоварване.

Ето защо 25-годишният състезател изпълнява строги инструкции от медицинския персонал на Волфсбург, като избягва да прави нещо по-натоварващо от спокойна разходка и трябва да следи редовно пулса си.

Дори за елитен спортист, лечението на възпаление на сърдечния мускул може да отнеме месеци, така че Мьозер няма да има право да се върне на леда поне до януари и това ще зависи от медицинските тестове.

Коронавирусът често атакува сърдечно-съдовата система

Случаят на Мьозер не е особено изненадващ за професор Ханс-Георг Предел от Германския спортен университет в Кьолн. Той и екипът му изучават дългосрочните ефекти, които коронавирусът може да има върху здравето и представянето на спортистите.

“Почти заблуждаващо е да се описва COVID-19 като нов тип белодробна болест”, каза професор Предел пред “Дойче веле”. “Много често вирусът атакува и сърдечно-съдовата система.” Поради тази причина той препоръчва спортистите да се преглеждат рутинно.

“COVID-19 може също да доведе до значителни промени в сърдечната област при младите”, потвърди Генслен.

От своя страна Мьозер заяви, че се надява случаят му да служи като жизненоважно предупреждение за другите. “Исках случаят да стане публично достояние”, каза той. “Не трябва да се приема с лека ръка, като вирусът може да засегне и млади здрави хора като мен.”

Арне Щайнберт, “Дойче Веле”