google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Левски влиза по-спокойно в 2021 година, но предизвикателствата остават", пише членът на Надзорния съвет на "сините" Петър Ганев

Петър Ганев, който е член на Надзорния съвет на Левски, направи отчет за работата на ръководство на “сините”, което пое клуба в средата на миналата годината. През юни 2020-а клубната легенда Наско Сираков получи 86,6 % от акциите от бившите собственици Георги Попов и Васил Божков.През февруари Попов и Божков се оттеглиха от клуба, а при липса на приходи от спонсори през по-голямата част от годината, доведе до увеличаване на дълговете на „сините“ през лятото с 4.8 милиона, покриването на които са белязали работата на управата до края на годината.

В отчета се изтъква, че основната част от приходите на клуба в периода февруари – ноември са били реализирани от феновете, които на практика са спасили любимия си клуб.

“Общо приходите на ПФК Левски в периода февруари – ноември 2020 година са 7,5 млн. лв., като 3,9 млн. лв. са директен принос на привържениците през абонаменти карти и билети, покупка на стоки и участие в кампанията за членските карти. Към тях следва да се добавят и над 1 млн. лв. от индивидуални дарения – основно за вноските към НАП. Общо привържениците са донесли близо 5 млн. лв. или 66% от приходите на клуба в тези 10 месеца”, пише в отчета си Петър Ганев.

“След реформата в първия отбор от лятото, месечният бюджет на ПФК Левски е в рамките на около 1 млн. лв. В тази сума влизат разходи за заплати (нето) на първи отбор, школа и администрация в размер на около 450 хил. лв., плащания на текущи данъци и осигуровки към НАП в размер на около 150 хил. лв., месечната вноска по споразумението с НАП в размер на 143 хил. лв. и около 250 хил. лв. други разходи, в които влизат разходи за школата, за лагери, за организация на мачове, за стадиона, режийни и т.н. Последните варират през различните месеци, но средно за периода февруари-ноември 2020 г. са около 250 хил. лв. на месец”, съобщава Ганев относно месечния бюджет.

Ганев добавя, че привличането на новия генерален спонсор STRABAG, както и постъпления по договора с букмейкъра “Palms Bet”, както и от трансфера на Станислав Иванов в Чикаго Файър, позволяват на Левски да изчисти голяма част от “февруарските” задължения в последните дни на календарната 2020 година.

“В последователни съвместни заседания на УС и НС на клуба на 10 и 17 декември бяха взети решения за покриване на ключови задължения до края на годината. В това число влизат плащания на близо 900 хил. лв. за заплати на футболистите (в т.ч. заплатите за ноември), над 300 хил. лв. за заплати в администрацията и школата, както и предприемане на стъпки за покриване на над 1 млн. лв. задължения по споразумения с напусналите чужденци през лятото и стари плащания към други отбори (в т.ч. Рен и Камбур). В края на декември ПФК Левски плати и три вноски към НАП (за октомври, ноември и декември), с което е изряден спрямо споразумението с НАП за 2020 година”, допълва Ганев.

“Към края на 2020 г. можем да твърдим, че заплатите на футболистите в съблекалнята са изплатени, изчистени са голяма част от задълженията към школата и администрацията, правят се и/или се подготвят плащания по задълженията към клубове и по сключените споразумения от лятото, водят се разговори и се търси разбирателство с треньорите (Хубчев и екип). На този етап е изчистен и казусът с НАП, като през 2021 г. всеки месец ще се дължат вноски от 143 хил. лв. по споразумението.

От финансова гледна точка ПФК Левски влиза по-спокойно в 2021 година, но предизвикателствата остават. Клубът изчисти в голяма степен “февруарските” задължения, но ще трябва да свърши много работа по отношение на собствените приходи за да не изпадне в нови финансови проблеми и да поддържа бюджета си и през 2021 г. Големите плащания през декември по стари задължения прави невъзможно да се разчита само на вече сключените спонсорски и рекламни договори през 2021 г. Остава опцията за реализирането на нови изходящи трансфери през зимния прозорец, което допълнително да подкрепи бюджета на клуба”, пише още членът на Надзорния съвет.