Лондон обеща “невероятно” Европейско първенство през 2028
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Футболът е основна част от нашия стил на живот и този турнир е възможност да оставим спомени, които ще траят цял живот. Знам, че ще бъде невероятен турнир, защото имаме ембламатично стадиони, голям опит в организацията и най-добрите фенове на света"

Домакинството на Европейското първенство по футбол през 2028 година бе присъдена на Великобритания и Република Ирландия и ще бъде “невероятен” турнир на “емблематични стадиони”, пълни с “най-добрите фенове на света”, зарадва се спортният министър на Великобритания Люси Фрейзър, цитирана от АФП.

“Футболът е основна част от нашия стил на живот и този турнир е възможност да оставим спомени, които ще траят цял живот. Знам, че ще бъде невероятен турнир, защото имаме ембламатично стадиони, голям опит в организацията и най-добрите фенове на света”, каза тя във видео, излъчено в Туитър.

Фрейзър се позова на организирането на Олимпийските и параолимпийските игри в Лондон през 2012 и Евро 2022 по футбол за жени. Турнирът през 2028 година може да донесе печалба на страните домакини до 3 милиарда евро, изчисли министърът.

Премиерът на Шотландия Хумза Юсаф изложи на преден план “икономическите условия”, но също така и “наследството”, което ще остави състезанието.

Европейското първенство трябва да се състои на шест стадиона в Англия, сред които “Уимбли” и “Тотнъм Стейдиъм” в Лондон, “Етихад” в Манчестър, “Сейнт Джемсис Парк” в Нюкасъл, “Евертън Стейдиъм” в Ливърпул, “Вила Парк” в Бирмингам, както и в Белфаст (Северна Ирландия), Дъблин (Република Ирландия), Глазгоу (Шотландия) и Кардиф (Уелс).

Петте федерации обещаха “страстно лято през 2028”, както и, че ще пуснат в продажба около 3 милиона билета или повече от тези на всяко други предишно европейско първенство, като средният капацитет на стадионите във Великобритания и Република Ирландия и 58 000 места.