Майгуров не очаква отлагане на стартовете за Световната купа
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Президентът на руската федерация по биатлон (СБР) Виктор Майгуров не очаква първите стартове от Световната купа да бъдат отложени.

Според оповестения календар надпреварата за Световната купа трябва да започне на 28 ноември със стартове в Контиолахти (Финландия), а в първите три седмици на декември са предвидени надпревари в Йостерсунд (Швеция), Хохфилцен (Австрия) и Анси Льо-Гран Борнан (Франция).

“Правя изводи на базата на информация от източници,” коментира Майгуров. “Световната купа започва по план, първенството за юноши и световното първенство не са отложени.

“Изпълнителният комитет (на Международният съюз по биатлон IBU) ще заседава на 26 или 27 септември, след което въпросът ще бъде окончателно решен. Лично аз не виждам особени рискове.

“Спортистите във всички страни се подготвят за стартовете, няма паника.”

51-годишният Майгуров, който е трикратен световен шампион и носител на два бронзови медала от Олимпийски игри, изключва вариант сезонът да бъде отменен дори при влошаване на ситуацията с коронавируса.

“Не вярвам, че сезонът може да бъде напълно отменен,” споделя той. “При всички случаи обаче, ако това все пак се случи, ние ще проведем руското първенство и купата на страната.

“Ще се получат много интересни състезания, регионите ще намерят средства, за да изпратят своите спортисти.

“Нещо повече, съседни държави вече се свързват с нас, питайки дали техните спортисти могат да участват в руския календар в случай на отлагане на международни стартове. Не виждам никакъв проблем с това.”

Преди няколко дни главният треньор националния ни отбор Александър Касперович обяви, че България също планира да се включи в стартовете за Купата на Русия, в случай че IBU отложи надпреварите за Световната купа в края на ноември и декември.

Майгуров застана на страната на звездата на руския тим Александър Логинов (в средата на снимката) в противоречието му с треньора на тима Валерий Полховски.

Майгуров не очаква отлагане на стартовете за Световната купа 1

“Ние сме в постоянна връзка със Саша, не виждам проблем в това, че той се подготвя самостоятелно,” каза шефът на руския биатлон.

“През последните три години той тренира сам от май до ноември, като след това се присъединява към националния отбор. Почти всички топ спортисти следват тази практика.

“Само ние сме свикнали да провеждаме лагери в продължение на три седмици, докато останалите събират спортистите максимум 10 дни преди сезона. През останалото време биатлонистите се подготвят по индивидуална програма.

“Така че няма конфликт между СБР и Логинов. Освен това, мисля, че е глупаво насилствено да включвате някого в тренировъчни лагери с отбора. Ако на Саша така му е по-удобно и по-спокойно и това носи резултати, тогава защо не…”