Участваме в Купата на Русия при отлагане на първите стартове
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Българският национален отбор по биатлон може да се включи в стартовете за Купата на Русия, в случай че Международният съюз по биатлон (IBU) отложи надпреварите за Световната купа в края на ноември и декември.

Напоследък в средите на биатлона вървят слухове, според които състезанията в последните два месеца на годината ще бъдат отменени, заради кризата с коронавируса, но официалното решение на управителното тяло ще бъде оповестено в края на тази седмица.

Според оповестения календар надпреварата за Световната купа трябва да започне на 28 ноември със стартове в Контиолахти (Финландия), а в първите три седмици на декември са предвидени надпревари в Йостерсунд (Швеция), Хохфилцен (Австрия) и Анси Льо-Гран Борнан (Франция).

Руският треньор на българския национален отбор Александър Касперович обаче разкри, че родните състезатели ще имат осигурени състезания дори ако се стигне до нежеланото отлагане.

Участваме в Купата на Русия при отлагане на първите стартове 1

“Разбира се, съществува значителна опасност (това да се случи),” коментира Касперович пред rusbiathlon.ru. “Засега има само слухове, но състезанията за юноши вече бяха отменени, което е неприятно за нас, тъй като в България има много млади биатлонисти, които се нуждаят от състезателна практика.

“Освен това не знам как биха изглеждали квалификациите за Световната купа.

“На 26 и 27 септември ще бъде взето решение за декемврийските стартове от Световната купа, но ние вече подготвяме План Б.

“Ако те бъдат отменени, ще участваме с целия отбор в Купата на Русия. Имам споразумение по този въпрос с (президента на руската федерация) Виктор Майгуров. Може би ще проведем и тренировъчен лагер в Тюмен. Всичко ще зависи от решението на IBU.”

Касперович разкрива също, че вече се е срещнал с представител на Fischer – компанията, чиито ски използват българските биатлонисти във връзка със забраната за използване на флуор, която обезпокои немалко специалисти.

Руският специалист изразява увереност, че българският тим ще изпълни без затруднения всички нови изисквания.

“Готови сме да изпълним всички изисквания,” споделя Касперович. “Нашите топ спортисти Владимир Илиев и Милена Тодорова ще получат ски от компанията, а за останалите ще ги купим в големи количества, за да има избор. “