Михаил Вълчев: Левски тъне в проблеми, трудно ще вземе дербито
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Няма особена промяна от идването на Стоянович, отборът не е доб­ре психически", смята бившият треньор на "сините"

Бившият футболист и треньор на Левски Михаил Вълчев даде интервю пред “Тема Спорт”, в което сподели впечатленията си за играта на “сините” и ЦСКА преди вечното дерби в петък. Вълчев направи коментар също така за работата на Славиша Стоянович и продажбата на Станислав Иванов в Чи­каго Файър. Славният нападател се изказа остро за поведе­нието на Орлин Старокин в двубоя срещу Царско село в последния кръг.

Г-н Вълчев, предстои дерби между Левски и ЦСКА. Какви са очакванията ви?
– Както винаги предстои се­риозен сблъсък между двата отбора. В момента ЦСКА се намира в малко по-добра фор­ма, докато Левски тъне в про­блеми. При сините има и много контузени и наказани футболи­сти. Очаквам ЦСКА да води играта, докато тимът на Славиша Стоянович да играе по-затворено. Сините трябва да понамалят многото грешки, които допускат. При една дъл­бока преса не могат да рази­грават и не успяват да изне­сат топката още в зародиша на атаката. Много често се губи първата и втората топка. Да не говорим за защитата, че се представя трагично – пра­вят се детински грешки. Лев­ски има проблеми във всички линии и много трудно сините ще стигнат до победата в този мач.

Как мислите, че ще изглеж­да Левски, предвид многото проблеми в тима? На какво ще заложи Славиша Стояно­вич?
– Мисля, че треньорът ще прибегне до по-дефанзивна тактика. В много от мачове­те залагаше именно на това. Той разполага с бързи играчи в лицето на Паулиньо, Найджъл Роберта и Станислав Иванов, като може да заложи на бързи контраатаки. Треньорът трябва да направи така, че срещу ЦСКА да могат да се съ­здават пространства. Но ако червените направят една дъл­бока преса, сините няма да имат възможност да задър­жат топката. По този начин трябва да се рита напред и ще стане лесна плячка за ЦСКА. Стоянович ще подходи малко no-затворено, с повече играчи в собствената половина и търсенето на контраатаки.

Какво ви прави впечатле­ние в играта на ЦСКА след ид­ването на Бруно Акрапович?
– Записаха победа над Рома, но италианците с какъв съ­став бяха? Добре, все пак остават в историята с този успех. Акрапович вдигна психи­чески отбора и желанието за игра. Виждаме, че в тима има сериозна конкуренция и по­стоянно ротира футболисти­те. По този начин всеки се бо­ри за мястото си. Играят доб­ре, но и те допускат грешки и имат слаби места.

Левски не познава успеха в три поредни мача. Можеше ли сините да вземат нещо от тези двубои?
– Отборът взе нужното от срещата с Локомотив Плов­див, в края се бранеха и запази­ха резултата. С Арда можеше да се спечели една точка, но Стоянович рискува и заигра с трима централни нападатели. Разреди защитата и по този начин загуби. Играта срещу Бе­рое не бе добра. Имаше епизо­дични прояви. В Стара Загора можеше също да се спечели ед­на точка, но Левски трудно до­стига до победи. След двубоя с Царско село трудно може да се направи оценка, след като си­ните останаха с девет човека. Явно футболистите не са си­гурни в своите действия и играят малко по-твърдо, дори грубо. Правят се много нару­шения, играчите избухват и репликират съдията. Това са всички неща, които пречат на Левски да се представя добре.

Споменахте за избухване­то и спора със съдиите. Може ли да се оправдае поведението на Орлин Старокин, кой­то бе най-опитният в тима срещу Царско село?
– Как да го оправдаем? Оставяш отбора с човек по-малко и почти предрешаваш съдбата на двубоя. Това са де­тински неща и не е герой­ство, ако така мисли Старо­кин – жестоко се лъже. Не би­ва да стават такива неща, но явно е резултат от психи­ката, нервност от несполуч­ливата игра и се стига до то­ва.

Славиша Стоянович вече натрупа четири двубоя, от­както за втори път пое Лев­ски. Виждате ли някаква про­мяна в тима?
– Има промяна в схемата на игра, която не знам дали вър­ши работа. Тримата защитни­ци не са чак толкова повратливи, за да затварят бързо зони­те. В играта на отбора не виждам промяна – защитата е на същото ниво, в атака продължава трудно да се създа­ват положения. Това постоянно го повтарям. Ето срещу Арда – един гол и ед­но положение на Станислав Иванов, това беше. Няма особена промяна от идването на Стоянович. Отборът не е доб­ре психически. Опитва се да промени схемата на игра, но трябва да си зададе въпроса дали тези играчи могат да играят в нея.

Всяка година по това време си говорим за селекцията в Левски. Къде смятате, че има крайна нужда от подсил­ване?
– Много нови футболисти трябват, но финанси откъде? Мисля, че няма да се прибегне и да се вземат на килограм – най-много двама или трима, тъй като целта на Левски ще е класи­ране в шестицата. Остава ку­пата, но ако мислят заради то­ва да хвърлят много пари, не знам. Трудно ще е със свободни агенти, които не са играли шест месеца или година, дока­то се пригодят, ще са готови чак за хорото на следващата Нова година. Има нужда от крайни защитници, халфове, а ако се стигне и до продажбата на Найджъл Роберта, ще тряб­ва да се търси и нападател.

Какво мислите за трансфе­ра на Станислав Иванов в Чи­каго Файър? Правилен ход ли бе това?
– Левски трябва да продава, за да може да съществува. Грешка бе изкарването от съ­става и групата на Станислав Иванов. Все пак се взе правилно решение да започне отново да играе и да може да се продаде. Можеше още да израсне и да се вземат повече пари, но за мо­мента Левски се нуждае от средства и може да се сметне за правилен ход.

Това ли е най-тежката го­дина в историята на Левски?
– Откакто наблюдавам Лев­ски и съм бил в клуба, колкото и лошо да звучи – по-слаб отбор не е имало, футболистите не са на ниво и играта въобще не може да задоволи феновете. Може би и привържениците са нужни, защото ако бе позволе­но да има 30% присъствие на стадиона, щеше да е друго. Но в момента най-важното нещо е клубът да оцелее.