Млад молдовец застана на пътя на Дубов
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Младият молдовец Николай Грахмез спря световния и европейски вицешампион за 2013 година Владимир Дубов по пътя към финала в категория до 65 кг на държавния личен-отборен шампион по свободна борба в Ловеч.

Грахмез, който се състезава за Руен, надигра категорично национала с 5:0 в напрегнат полуфинален сблъсък и утре ще спори за златното отличие с призьора от световни и европейски първенства за юноши Стефан Иванов от Русе.

Преди това Дубов (Славия 2009) беше постигнал две победи – срещу Андрей Сикачов с 13:2 и Вилислав Малинов с 12:1.

Млад молдовец застана на пътя на Дубов 1

При 74-килограмовите абсолютните фаворити Мирослав Киров и Али Умарпашаев нямаха проблеми с достигането до заключителния двубой. Любопитно е да се отбележи, че и двамата борци на Русе победиха съперниците си с технически тушове, за да се класират за финала.

Преди това  Киров, трети от Евро 2014, се наложи над Михаил Георгиев с 2:0, а Умарпашаев срази Илиян Мирелски с 13:2.

В категория до 61 кг носителят на златния пояс “Дан Колов” Георги Вангелов (Русе) тушира Исмаил Помаков (Левски), като преди това не остави съмнение за превузходството си и срещу Олександър Златев, когото срази с технически туш – 10:0.

На финала той ще се бори с Рухан Расим (Стремци), разгромил на полуфинала Стилян Илиев (Димитровград).

Млад молдовец застана на пътя на Дубов 2

Сребърният медалист от световното първенство (до 23години), провело се през 2017 година, Микяй Наим (Димитровград) също се наложи с туш над Костадин Гуцев (ЦСКА) в най-леката категория – до 57 кг. По пътя си Наим надигра категорично още Мехмед Рамазан и Петър Владимиров.

Във финала той ще срещне Митко Асенов (НСА), който в полуфинала тушира съотборника си Кристиян Пеев.

Европейският вицешампион за юноши от 2018 година Джемал Али (ЦСКА) се класира на финал в категория до 79 кг, където ще срещне Богомил Бонев (Димитровград).

Шампионът на България при 70-килограмовите Рамазан Рамазанов (ИП – ВТ) записа две категорични победи с технически туш – 10:0 срещу Октай Салим и 14:1 срещу Николай Нейчев, а след това постигна категоричен успех и над Мирослав Христов  (НСА). Във финала той ще се бори с Дмитрий Маленков (Руен).

В категория до 86 кг на финал са Светослав Димитров (Левски) и Йордан Кунгалов (НСА), при 92-килограмовите – Ивайло Нанчев (ИП-ВТ) и Ахмед Магамаев (Русе), а при 97-килограмовите – Цветан Евтимов (Сливен) и Ахмед Батаев (Русе).

В шампионата в свободния стил в Ловеч участват 119 състезатели от 31 клуба.

Сутрешните схватки бяха изгледани от почетния президент на БФ Борба Валентин Йорданов, президента на федерацията Христо Маринов, генсека Валентин Райчев, както и от селекционера на националите Валентин Ангелов.

Снимки: БФ Борба, Костадин Андонов