Мощен старт в Будапеща, Вангелов на крачка от олимпийска квота
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Вангелов на крачка от финала, Умарпашаев, Магамаев и Батаев също продължават напред

Българските борци в свободния стил започнаха със серия победи участието си в европейската олимпийска квалификация в унгарската столица Будапеща.

Носителят на златния пояс на “Дан Колов” Георги Вангелов прегази молдовеца Петру Крачун с 12:0 технически точки и се класира за полуфиналите, където негов съперник ще бъде Ислам Базарганов (Азербайджан).

Успех над азера, който разгроми румънеца Разван Ковач също с 12:0 на четвъртфинала, ще означава българска квота за Олимпийските игри в Токио. Това ще бъде трети двубой на тепиха в Будапеща за Базарганов, който в квалификациите се справи и с германеца Никлас Щехеле.

Схватката между Вангелов и 22-годишния азер, който е европейски шампион за юноши от 2015 година, ще започне след 19.00 часа.

Солиден старт направи и Али Умарпашаев в категория до 74 килограма. Най-напред той не остави никакво съмнение за по-високата си класа и за кратко се разправи с испанеца Йонатан Алварес Диас – 10:0 технически точки.

На осминафиналите пък Умарпашаев надигра Теймураз Салказанов (Словакия). Първата част беше оспорвана и завърши наравно – 4:4, но след почивката българският национал пое инициативата и стигна до ценната победа с 8:4.

На 1/4-финала опонент на Умарпашаев ще бъде 20-годишният Хаджимурад Гаджиев (Азербайджан), който спечели бронз на Европейските игри в Минск през 2019 година.

В категория до 86 кг Ахмед Магамаев стартира с категорична победа с 8:1 над Ахмед Дударов (Германия) и на четвъртфиналите ще премери сили с Ахмед Айбуев (Франция).

При 97-килограмовите Ахмед Батаев се поздрави с оглушителна победа със 7:0 срещу Махамед Закариев (Украйна) и на 1/4-финалите ще излезе на тепиха срещу опитния Алиаксандър Хущин (Беларус). 27-годишният борец е трикратен европейски вицешампион, а през декември се окичи със сребро и от турнира за Световната купа в Белград през декември.

За съжаление двама български борци – Владимир Дубов (до 65 кг) и Георги Иванов (до 125 кг) отпаднаха, след като загубиха първите си срещи.