На днешната дата ЦСКА поваля Ювентус и Нотингам
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Списъкът на ЦСКА със славни победи в европейските клубни турнири е трудно изброим.

По ирония на съдбата обаче точно на днешната дата – денят, в който на “Българска армия” акостира беларуският БАТЕ Борисов, Червените записват някои от най-бляскавите си триумфи.

Вглеждане в историческите справки показва, че ЦСКА е играл пет пъти в Европа именно на 17 септември – Денят на София.

Ето и кратка ретроспекция:

17 септември 1969 година

ЦСКА – Ференцварош 2:1 – Купа на европейските шампиони

С два гола за успеха над гранда от Будапеща се отличава носителят на “Златната обувка” Петър Жеков.

17 септември 1975 година

ЦСКА – Ювентус 2:1 – Купа на европейските шампиони

Знаменит мач, в който е надигран не друг, а един от най-успешните европейски клубове – Ювентус! В състава на гостите от Торино личат имената на Дино Дзоф, Марко Тардели, Клаудио Джентиле, Гаетано Ширеа, Франко Каузио, Роберто Бетега… Анастази извежда италианците напред и дълго те водят на “Васил Левски”. Но неподражаемият Георги Денев възстановява равенството 9 минути преди края, а в последните секунди Димитър Марашлиев с глава носи историческия триумф.

17 септември 1980 година

ЦСКА – Нотингам Форест 1:0 – Купа на европейските шампиони

Един от най-великите мачове в цялата история на ЦСКА! По онова време Форест, оглавяван от Брайън Клъф, е двукратен европейски шампион. Червените обаче сътворяват истински подвиг, а автор на победното попадение става Цветан Йончев.

17 септември 1986 година

Сваровски Тирол – ЦСКА 0:1 – Купа на УЕФА (прекратен в 40-ата минута)

“Армейците” водят като гости на австрийците с гол на младия, току-що пожален от наказание и с лъсната гола глава Христо Стоичков. Изсипалият се пороен дъжд обаче принуждава рефера да спре мача и да прибере отборите.

Според тогава действащите правила мачът не се доиграва, а се преиграва от първата минута на следващия ден. Така голът на Стоичков е анулиран, а ЦСКА губи тежко с 0:3.

17 септември 2010 година

ЦСКА – Фулъм 1:1 – групова фаза на Лига Европа

Пред над 35 000 на Националния стадион “Васил Левски” българският отбор доминира изцяло срещу съперник от Висшата лига, воден от опитния Рой Ходжсън.

В крайна сметка обаче не успява да спечели, тъй като грешка на вратаря Иван Караджов позволи на Диоманси Камара да изравни в 65-ата минута. Преди това Мишел Платини бе дал аванс на ЦСКА.