google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Най-големите съперничества във футбола: От Ел Класико на Испания до Старото Фирмено Дерби на Шотландия

В тази статия ще разгледаме някои от най-големите дербита във футбола. Ще ви представим дербита като Ел Класико, Старото фирмено дерби и Дерби Дела Мадонина. Запознайте се с най-големите съперничества във футбола, които феновете обичат да гледат и искат да се провеждат възможно най-често през годината.

  • Ел Класико (Реал Мадрид срещу Барселона)

Ел Класико е може би най-ожесточеното и вълнуващо дерби в света, възникнало през 1900 г. поради политически вълнения. То се заражда поради Гражданската война в Испания  където хората показаха своите политически възгледи и наклонности, като носеха фланелките на своите отбори. Напълно контрастиращите политически възгледи на двата отбора и историята, която споделят, наливат още масло в огъня, което води до изключително вълнуващи моменти на спортсменство, емоционални срещи и като цяло страхотен футбол между Реал Мадрид и Барселона.

  • Дерби Дела Мадонина (Милан срещу Интер)

Съперничеството между тези два отбора е толкова дълбоко вкоренено и голямо, че през 1960 г. двама играчи от двата отбора – Джани Ривера и Сандро Мазоло, отказват да бъдат съотборници в националния отбор. Базирани в Милано, тези два отбора не само споделят един град, но и един и същи стадион. Това дерби води началото си от социалното и финансово разделение между феновете. Независимо от това, винаги е страхотно да гледаш как тези футболни гиганти се изправят един срещу друг на “Сан Сиро”.

  • Северозападното дерби (Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул)

Северозападното дерби се провежда между два от най-големите клубове в Англия. Манчестър Юнайтед и Ливърпул се считат за два от най-великите клуба в света. Това съперничество води началото си от исторически, икономически и индустриални съперничества, датиращи от няколко десетилетия. Той се подхранва допълнително от конкуренцията и близостта между два от големите градове, които отборите представляват. От 1964 г. нито един играч от двата клуба не е преминал в противоположния отбор, което показва колко голямо е това съперничество.

  • Старото фирмено дерби (Селтикс срещу Рейнджърс)

Тези два отбора са от Глазгоу и имат едно от най-големите съперничества в цяла Европа. Те са най-богатите и популярни клубове в Шотландия и имат различна религиозна и културна история и вярвания. Винаги има нажежени моменти между играчите и феновете, когато Рейнджърс и Селтик се изправят един срещу друг.

  • Ел Суперкласико (Ривър Плейт срещу Бока Хуниорс)

Това съперничество в аржентинския футбол се корени в неравномерното финансово и географско разпределение между двата отбора. Тези клубове притежават някои от най-добрите футболисти, виждани някога, не само в Аржентина, но и в целия свят. а. Много малко футболни съперничества съдържат толкова много вълнение, интензивност и емоционалност, когато Ривър и Бока играят един срещу друг.

  • Дерби Дела Капитале (Лацио срещу Рома)

Съперничеството между тези два клуба отразява социалните, културни, исторически и социални различия в град Рим. Мачовете между тези два отбора са изключително напечени и можете да видите страст във всеки играч на терена и фен по трибуните. Това голямо дерби е най-чакано не само в Италия, но и по целия свят. Мачовете се провеждат на “Стадио Олимпико”, където почти 73 000 фенове се събират, за да подкрепят своите любимци.

  • Истанбулското дерби (Галатасарай срещу Фенербахче)

Това съперничество е известно още като Междуконтиненталното дерби. Този двубой се смята за един от най-големите футболни мачове в Турция. Първият мач между тези два отбора се провежда през 1909 г., така че те са съперници повече от 110 години. Терминът междуконтинентално дерби е даден на този сблъсък, защото Галатасарай и Фенербахче са двата най-големи отбора в азиатския и европейския регион на Истанбул.

Това са някои от най-популярните съперничества във футбола, за които феновете жадуват по време на всеки футболен сезон. Мачовете между тези отбори ангажират хората на по-дълбоко и по-емоционално ниво, увеличавайки тръпката и вълнението от играта.