google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Лионел Меси е най-великият играч на Барса за всички времена с почти 700 гола в 778 мача

Испанският гранд Барселона е един от най-емблематичните клубове в света. Тяхната философия да играят атрактивен футбол, докато владеят топката, трансформира най-великата игра. Мотото на Барселона „Mes Que Un Club“ (повече от клуб) и техните ценности в насърчаването на млади таланти, местна култура и все още поддържане на високо ниво на съвършенство са несравними. От Диего Марадона и Йохан Кройф до Лионел Меси, Шави и Иниеста – в този материал ще разгледаме най-великите играчи в историята на Барселона.

Топ 10 на най-великите футболисти на Барселона:

  • Лионел Меси – 778 мача и 672 гола
  • Шави – 767 мача и 85 гола
  • Андрес Иниеста – 761 мача и 66 гола
  • Йохан Кройф – 173 мача и 59 гола
  • Роналдиньо – 207 мача и 95 гола
  • Карлес Пуйол – 592 мача и 20 гола
  • Луис Суарес – 283 мача и 198 гола
  • Ласло Кубала – 254 мача и 193 гола
  • Пеп Гуардиола – 384 мача и 12 гола
  • Самуел Ето’о – 199 мача и 130 гола

Лионел Меси

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 1

Няма как да не започнем с Лионел Меси, когато говорим за най-великите играчи на Барселона. Аржентинецът е легендата на каталунския клуб. Най-добрият голмайстор в историята на клуба и играчът с най-успешна кариера на “Камп Ноу”. ионел Меси е не само най-добрият играч за всички времена за Барселона, но той е един от най-добрите играчи в историята на футбола. Аржентинецът е спечелил всеки трофей с Барселона и всяка индивидуална награда. Той има 10 титли от Ла Лига, седем отличия от Копа дел Рей, четири Шампионски лиги, три Суперкупи на УЕФА и три Световни клубни първенства на ФИФА, и да не говорим за 672 гола и 228 асистенции в 778 мача. Освен това Меси спечели рекордните седем Златни топки като играч на Барселона.

Шави Ернандес

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 2

Шави Ернандес е не само един от най-добрите играчи на Барселона, но и сред най-великите полузащитници в историята на футола. Той беше еднаот най-важните фигури години наред в състава н Барса. Шави диктуваше темпото и ритъма на мачовете на “блаугранас”. Що се отнася до магьосниците в полузащитата, той беше единствен по рода си и контролираше и управляваше цялата игра от средата на терена. Той прекара 17 сезона с Барселона и изигра 767 мача с 25 спечелени трофея. Шави държи рекорда за най-много мачове за тима след Меси в историята на кнаталунския гранд.

Андрес Иниеста

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 3

Редом до Шави в средата на терена, Иниеста беше творческият гений, способен да прави магически отигравания на зеления килим. Иниеста мамеше и унищожаваше противниковите играчи с бъзи движения. Иниеста беше не само един от най-великите играчи на Барселона на всички времена, но е може би най-значимият испански играч в историята. Неговият гол във финала срещу Нидерландия, който осигури първата световна титла за Испаниям ще се помни винаги. Нещо повече, Иниеста също промени развитието на финала в Шампионската лига през 2006 г., който Барселона в крайна сметка спечели, а също така беше играчът на мача във финалите на ШЛ през 2009 г. и 2011 г. Иниеста завърши кариерата си в каталунския гранд през 2018 г., след като спечели 35 трофея, включително девет титли от Ла Лига и четири титли от Шампионската лига.

Йохан Кройф

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 4

Ако считаме че Лионел Меси, Шави и Андрес Иниеста са най-великите играчи в историята на Барселона, Йохан Кройф е причината за това. Нямаше да има Ла Масия без Кройф, нямаше да го има и стила на Барселона, който носеше титли и купи. Йохан Кройф е признат за една от най-важните фигури в историята на Барселона като играч и треньор. Кройф беше отговорен еднолично за връщането на Барселона на върха след няколко десетилетия без трофеи. След пристигането му като играч, Барселона спечели първата си титла в Ла Лига от 13 години. Йохан Кройф също печели Златната топка през 1971, 1973 и 1974 г.

Роналдиньо

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 5

Роналдиньо е футболистът, заради който много фенове по цял свят заобичахаотбора на Барселона. Бразилският магьосник остави незаличимо влияние върху клуба. Рони не само правеше удари, трикове, сомбреро, петички и др, но също така отбеляза много голове, спечели трофеи и водеше отбора към значими победи. Роналдиньо е един от само двамата, които получиха овациите на феновете на Реал Мадрид на Сантяго Бернабеу с едно невероятно представяне. Роналдиньо спечели “Златната топка” през 2005 г. и беше избран за Играч на годината на ФИФА през 2004 и 2005 г. заради изявите си за каталунския гранд.

Карлес Пуйол

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 6

Карлес Пуйол бе защитник от световна класа, лидер на целия отбор, готов винаги да се пожертва за клуба. Такъв бранител Барселона не намери и до наши дни. Висок, силен, атлетичен, безсмислен и притежаващ емблематична дълга коса, която накара съотборниците му да го наричат ​​„пещерния човек“, Карлес Пуйол олицетвоярваше Барселона. Пуйол е най-великият централен защитник, който клубът е имал, и един от най-емблематичните му капитани. Изигравайки 682 мача за отбора на Барселона, той спечели шест титли и три трофея от Шампионската лига.

Луис Суарес

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 7

Раздялата на Луис Суарес с Барселона не бе сред най-добрте, но уругвайският нападател беше невроятен по време на престоя си в клуба и стана една от легендите на Барса. Суарес пристигна в клуба в труден момент от кариерата си, когато беше отстранен за три месеца, след като ухапа Джорджо Киелини на Световното първенство по футбол през 2014 г. Той обаче стана третият най-резултатен голмайстор в историята на Барселона, като реализира 198 гола в 283 мача. Уругваецът беше най-добрият нападател в света, особено през първите си няколко години в Барселона. Суарес стана 4 пъти шампион на Испания с Барселона, като спечели и трофей от Шампионска лига.

Диего Марадона

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 8

Диего Марадона е може би най-великият футболист на всички времена. Боготворен в Бока Хуниорс и Наполи. но също така бе и една от най-неземните фигури в Барселона, когато игра в клуба. Само за две години в Барса той създаде моменти, които станаха митологизирани: стана първият играч, аплодиран от феновете на Реал Мадрид в “Ел Класико”, като също така бе част от отбора, който спечели три купи през 1983 г. Марадона гарантира, че Барселона беше страшилище за съперниците. Неговият рекорд от 38 гола в 58 мача на Барса не е най-доброто доказателство за това колко брилянтност е внесъл в испанския футбол.

Ласло Кубала

Може да считаме, че Йохан Кройф имаше най-голямо влияние върху съвременната Барселона, то тогава асло Кубала се смята за първата истинска суперзвезда в клуба и човекът, отговорен за една силна ера в историята на отбора. Именно заради уменията и изявите на Кубала, които привличаха хиляди фенове на всеки мач, , клубът беше принуден да построи стадион “Камп Ноу” и той стана най-големият в Европа. Кубала беше един от най-добрите играчи през 50-те години на миналия век и беше лидерът на един сиелн отбор на Барселона. Ласло Кубала е четвъртият най-добър реализатор в историята на испанския гранд със 194 гола в 281 двубоя.

Роналд Куман

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 9

Той може би е подценяван заради слабия му престой като мениджър, но Роналд Куман е сред най-великите футболисти на клуба. С невероятна визия и страхотен шут от дистанция, Куман е най-резултатният защитник в световния футбол с 90 гола във всички състезания за Барса. Той добави стил към отбора на Йохн Кройф, след като бе привлече нот ПСВ и просто е един от най-забележителните универсални футболисти, играли някога в каталунския тим.

Христо Стоичков

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 10

Легендарният български футболист определено попада сред най-великите играчи на Барселона. Той може да прекара два месеца извън терена през първия си сезон, но Христо Стоичков бързо компенсира загубеното време. Българинът се превърна в перлата на Дрийм тийма на катлаунците, като помогна на Барса да спечели четири титли в Ла Лига и беше най-страховитият нападател в първия триумфна тима Европейската купа. През 1994 г. той спечели Златната топка и Златната обувка на Световното първенство в САЩ.

Пеп Гуардиола

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 11

Освен легендарен треньор на Барселона, Пеп Гуардола беше и велик футболист за каталунците. Още когато играеше на терена беше съвсем ясно, че е тактически гений и той пое ролята да предава инструкциите на старши треньора Йохан Кройф и да напътства играчите на терена. Хосеп Гуардиола беше основна част от „Отбора на мечтите“ на Кройф от играчи, които спечелиха първия трофей на Барселона от Шампионската лига през 1994 г. С Гуардиола в състава, каталунците спечелиха три последователни титли в Ла Лига между 1991 и 1994 г.

Самуел Ето’о

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 12

Камерунският нападател ще остане в историята на Барса. с головете си във финалите на Шампионската лига на УЕФА през 2006 и 2009 г. Той вкара първия гол за отбора и на двата финала и имаше главна роля за триумфите на тима. Ето’о беше завършен нападател, отбелязвайки при почти всяка възможност. Той е смятан за един от най-добрите футболисти от Африка, като спечели два требъла в кариерата си през 2009 и 2010 г., като вторият бе с Интер на Жозе Моуриньо.

Жерар Пике

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 13

В най-добрата си форма, Жерар Пике беше сред най-силните защитници в света. Жерар Пике гарантира своето място в сърцата на феновете на Барселона с намаляване на заплатата и през трудния период. Силен във въздуха, винаги концентриран, малко бяха централните защитници като него в най-добрите му години в Барселона. Той защитава цветовете на Барса през 14 години, като записа близо 400 мача. С каталунския клуб Жерар Пике спечели девет шампионски титли на Испания, както и 3 пъти Шампионска лига и много други трофеи.

Серхио Бускетс

Най-великите играчи на Барселона - големите легенди на клуба 14

Андрес Иниеста и Шави със сигурност са сред най-великите играчи на Барса, но Серхио Бускетс може би е най-добрият дефанзивен полузащитник на всички времена. Възпитаникът на Ла Масия, той беше неразделна част от всяка титла и купа по време на кариерата си в Барса. Със 726 официални мача и редица трофеи и отличия за период от 15 години, Бускетс няма как да не е сред легендите на тима.