Напусна ни Иван Тотев – треньорът на Атанас Комшев
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Наско ми беше като син," обичаше да казва почетният граждани на Карнобат

На 83-годишна възраст почина заслужилият треньор по борба и почетен гражданин на Карнобат Иван Тотев.

Именно той е треньорът, открил и дал път на един от най-успешните ни борци – Атанас Комшев – олимпийски шампион от Игрите в Сеул през 1988 година (в категория до 90 кг) и три пъти сребърен медалист от световни първенства.

Напусна ни Иван Тотев - треньорът на Атанас Комшев 1

Тотев е роден на 9 август 1937 година в село Крумово градище, Бургаска област. През 1957 година завършва Държавен техникум за физкултура и спорт “Васил Левски” в Пловдив.

След дипломирането си работи като учител по физкултура, но съвсем скоро започва треньорската му кариера в Карнонбат.

“Не­го­ва­та упо­ри­тост, из­к­лю­чи­те­лен про­фе­си­о­на­ли­зъм и не­ве­ро­я­т­ни тре­ньор­с­ки умения и по­х­ва­ти, ко­и­то при­ла­га по вре­ме на тре­ни­ро­в­ки­те, ус­пя­ват да на­ло­жат то­зи спорт в Кар­но­бат, при­в­ли­чай­ки в за­ла­та сто­ти­ци мом­че­та, ко­и­то но­сят мно­же­с­т­во на­гра­ди за на­шия град и про­с­ла­вят име­то на Бъл­га­рия,” написа karnobat-voice.com

От 1972 до 1981 година е треньор на националните отбори по класическа борба за юноши и младежи.

Тотев носи три поредни шампионски титли на България по борба на Черноморец (Бургас), след което е привлечен в ЦСКА.

Големият треньор си спомняше с умиление за работата си с Комшев.

Напусна ни Иван Тотев - треньорът на Атанас Комшев 2

“Наско ми беше като син,” откровен е Тотев. “Израсна ми в ръцете, от 9-годишен остана без майка. Беше на около 12 години, когато започна да тренира при мен в Карнобат.

“Тренираше с огромно желание, а в същото време беше много скромно и работливо дете. Но аз веднага видях какви огромни заложби има.”

Дори, когато Комшев отива да учи в Средното спортно училище „Стефан Караджа“ в Хасково, връзката между треньор и възпитаник не е прекъсната и малкият Наско при всеки удобен момент се връща в Карнобат, за да види и говори с Тотев.

Малко по-късно Комшев влиза в младежкия национален отбор по борба, където отново тренира под ръководството на Тотев, а след това е взет и в мъжкия.

“Той беше голям талант, но и много амбициозен. Беше се лишил от всичко само и само да постигне това, което си бе начертал. Борбен, честен и почтен – така го помня”, казва Тотев.

По-късно Тотев работи като треньор по борба в СК “Константин Петканов” (Бургас) и като съдия по борба-национална категория. Носител е на званието Почетен гражданин на Карнобат от 2017-а година.

Поклонението и погребението ще бъде на 5 декември от 14.00 часа на Централните бургаски гробища.

Екипът на 7 Спорт изказва своите искрени съболезнования на семейството и близките на Тотев.