google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Бразилската легедна Пеле е спечелил повече “Златни топки” от Лионел Меси или Кристиано Роналдо, след като има седем от годишните награди, които се присъждат на най-добрия играч в света.

Може би си мислите, че Меси държи рекорда за всички времена с шест “Златни топки”, пред петте отличия на Кристиано Роналдо. Но според France Football, който организира Златната топка, Пеле е със седем “Златни топки” и води в класацията.

До 1995 г. само европейски футболисти са имали право да спечелят Златната топка. Доста несправедливо, така че France Football промени това правило и отвори наградата, за да почете наистина най-добрите в света. След това през 2016 г. те направиха „международна преоценка“, за да изчислят кой би трябвало да спечели Златната топка, ако тя винаги е била в глобален мащат – и ретроспективно дадоха на Пеле седем отличия: за 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1964 и 1970 г.

Организаторите на отличието направиха това само в години, когато неевропейски играч заслужаваше да спечели наградата. В резултат на това Диего Марадона (два пъти), Ромарио, Марио Кемпес и Гаринча се присъединиха към Пеле в списъка с почетни победители.

Сред настоящите фенове на футбола има тенденция да се коментира, че Пеле е надценен и има някои, които поставят под съмнение неговите над 1000 гола в кариерата. И все пак някои факти са неоспорими – той е единственият играч, спечелил три световни първенства, като е вкарал 77 гола за Бразилия само в 92 мача, като бразилската легенда е считан за най-великия и най-добрия футболист на своята епоха в Южна Америка, Европа и САЩ.

Някои съвременни фенове на футбола и специалисти поставят под съмнение и факта, че той е прекарал цялата си клубна кариера в Бразилия и американската МЛС, като никога не е играл в европейска лига. Но тази критика изобщо не е основателна.

Сантос на Пеле обаче се е изправял срещу европейския елит и ги побеждаваше редовно. В Междуконтиненталните купи от 1962 и 1963 г. – които изправяха европейските шампиони срещу победителите от Копа Либертадорес – Сантос победи Бенфика, а след това и Милан, а Пеле вкара девет гола в пет мача.