Неук рефер спестил червения картон на Пикфорд в мача с Ливърпул
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Съдийската комисия защити видеоасистента Дейвид Кут и системата ВАР

Мърсисайдското дерби между Евертън и Ливърпул през уикенда ще се запомни най-вече със съдийските обсъждания в мача. В началото на първото полувреме вратарят на „карамелите“ Джордан Пикфорд влезе грубо в краката на Върджил ван Дайк, контузвайки го, а след мача стана ясно, че нидерландецът ще трябва да се подложи на операция. В добавеното време на втората част гол на Джордан Хендерсън бе отменен заради засада, която е меко казано спорна.

“Дейли Мейл” разпространи днес шокиращата информация, която обяснява бездействието на видеоасистента Дейвид Кут при зверрската проява на Пикфорд. Според изданието въпросният рефер не е бил наясно с правилата и си е мислел, че след като е бил отсъдена засада, това решение анулира последващите действия на вратаря, които заслужават червен картон. Това обаче категорично не е вярно. Единственото, което засадата анулира, е дузпата, но не и опасното влизане на Пикфорд.

От Ливърпул вече са изискали от Съдийската комисия официално становище и разясняване на ситуацията. Майк Райли обаче е отговорил на клуба, че тази информация не е вярна и от ВАР се прегледали положението за червен картон, но са преценили, че влизането на Пикфорд срещу Върджил ван Дайк не заслушва такъв.

От съдийската комисия са обяснили за засадата на Мане при гола на Хендерсън, че са зависими от технологията на камерите, които използват. В момента те оперират с 50 кадъра в секунда, което означава, че се прави снимка на всеки 0.02 секунди. Това не може достатъчно добре да определи точния момент, в който топката се подава. Това от своя страна означавало, че клубовете трябва да приемат, че са възможни допустими грешки. Така в случаи, като този с Мане, когато засадата е въпрос на милиметри, може да се вземат някои спорни решения.