Невиждана еуфория в Лийдс след дълго чаканата промоция
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Лийдс се превърна в сцена на грандиозни празненства, след като снощи трикратният английски шампион се завърна в английската Премиър Лийг след 16-годишно прекъсване.

Тимът, воден от аржентинския наставник Марсело Биелса подпечата визата си за елита, след като конкурентите от Уест Бромич загубиха от Хъдърсфийлд с 2:1.

Еуфорично настроените фенове се спуснаха към клубния стадион “Еланд Роуд”, за да поставят началото на грандиозно среднощно парти, въпреки призивите за самоизолация по време на пандемията от коронавирус.

Собственикът на клуба Андреа Радрицани и полицията в Йоркшър излязоха със специални призиви към привържениците, подканящи ги да си останат у дома, но апелите не дадоха резултат.

Десетки жълти и сини димки се понесоха в небето над Лийдс, а хиляди пеещи фенове изпълниха улиците. Голяма част от се събраха пред статуята на легендарния полузащитник на тима Били Бремнър.

Невиждана еуфория в Лийдс след дълго чаканата промоция 1

Лийдс игра за последно във Висшата лига през 2004 година, а само три години преди това Юнайтед записа забележителен рейд в Шампионската лига, стигайки до полуфиналите в турнира.

Задушаваща финансова криза обаче предизвика сериозни сътресения, а тимът се срина до третото ниво в английския футбол през 2007 година.

Архитект на жадуватана промоция стана екстравагантният Биелса, който в последните години се превърна във фаворит на привържениците заради неподправеното си поведение и отдаденост към каузата на клуба.

Лийдс, който миналата година отпразнува 100-годишнината от своето основаване, е сред най-обичаните клубове на Острова. Юнайтед записа най-силните си години през 60-те и 70-те години на миналия век.

Лийдс стъпва на шампионския връх в Англия през 1969, 1974 и 1992 година. Печели Купата на Английската футболна асоциация през 1972, а освен това играе и на три финала в турнира между 1965 и 1973. В този период триумфира и с трофеите в надпреварата за Купата на Лигата и “Къмюнити Шийлд”.

През 1968 и 1971 година печели Купата на УЕФА, а освен това стига до финал в турнира за КЕШ през 1975 и до финала на КНК две години по-рано.

Триумфът на Лийдс идва само седмица, след като клубът се прости с една от най-ярките фигури в клубната история – световният шампион от 1966 година Джак Чарлтън.

Екипът на Юнайтед през годините са носили също играчи като Ерик Кантона, Джон Чарлс, Рио Фърдинанд и Гари Спийд.

Най-именитите мениджъри на тима пък са Дон Реви, Брайън Клъф, Тери Венабълс и Джими Армфийлд.