google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Паро с ласкава оценка за Бруно Акрапович

Най-успешният наставник в историята на ЦСКА – Аспарух Никодимов, направи поредния си брилянтен анализ на представянето на Червените. Паро заяви, че намерили подходящ треньор в лицето на Бруно Акрапович, Армейците имат сили да спечелят шампионската титла, въпреки че не скри притеснението си от поведението на съдиите, които според него явно помагат на Лудогорец. Според Никодимов ЦСКА трябва да не допуска загуба на точки срещу по-слабите отбори и разбира се, да акцентира на преките дуели с тима от Разград. Ето и какво всъщност сподели предовидителят на славния тим на ЦСКА от 80-те години на миналия век пред “Тема Спорт”:

– Г-н Никодимов, как оценявате есента на ЦСКА?

– Общо взето, като другите години – щом не сме на първо място, значи не сме добре. Има известно подобрение, разбира се. Но някои мачове пак ги изпускаха с лека ръка, правейки равен с по-слаби тимове. ЦСКА трябва да се пребори с Лудогорец – да го бие два-три пъти. Колко години вече не можем да ги победим на “Армията”? Все се прави селекция, но тя трябва да е такава, че да спечелим срещу тях. Нищо не играят Лудогорец сега. Вярно, че и съдиите им помагат. Все пак 6 точки не са малко. Честно казано, лично аз очаквах малко повече. Да скъсим дистанцията до 2-3 точки, да им дишаме във врата и напролет да ги грабваме и да приключваме с тях!

– Кой беше върхът на ЦСКА през тази есен според вас?

– – Върхът беше с Рома. Направиха хубави мачове срещу тях. Това е “пазарът” на играчи и играха силно в тези мачове, но за съжаление срещу по-слабите тимове не успяха да се преборят. Някои казват, че Рома са подценили ЦСКА, но такъв отбор не може да подценява противниците си. Дори и заместниците на титулярите им са високо ниво – къде е италианското, къде – българското първенство. Тези двубои показаха, че играчите на ЦСКА могат, но не всеки мач са готови да дадат максимума си.

– Доколко помогна пробивът в Европа за израстването на ЦСКА?

– Помогна много. И по мое време, когато са ни канили на турнири – в Барселона, Палма де Майорка, там е била истината. Побеждавайки големи тимове, виждаш, че и ти си като тях, получаваш увереност и после излизаш с друга настройка в официалните мачове. Участието в Лига Европа бе безценен опит за играчите, трупат и международни срещи. Но нашата страна, общо взето, е бедна и не можем да си позволим да задържим един силен състезател дълго време, защото не могат да му плащат големи суми. И го продават. После пак започваме да правим отбор и да градим отново. Винаги сме в строеж, което не е добре за треньора и тима. Но такава е ситуацията.

Паро Никодимов оптимист за 32-ата Червена шампионска титла 1

– Но точно около пробива в Европа ЦСКА загуби много точки в Първа лига…

– Трябва да си подготвен да печелиш през 3-4 дни. Ако не си, какво търсиш тук? На Запад играят на 3 фронта. Самите играчи разбират, че трябва да побеждават, за да получават големи премии.

– Оправдана ли беше треньорската смяна по средата на сезона?

– Естествено, че да. В ЦСКА не можеш да се учиш за треньор. Да ме извиняват другите момчета, млади момчета са, но тук е нужен друг авторитет. Дойде един подготвен наставник в лицето на Бруно Акрапович, има си позиции и горе-долу тръгнаха нещата. Не обвинявам предшествениците му, но имат да учат още в професията и трябва да си направят анализ, да седнат и да се учат. Стамен Белчев сякаш още не бе узрял. Опит може би му липсваше. Той беше добър футболист, но допирът с големия футбол е съвсем друго нещо.

– Изненада ли ви бързата адаптация на Акрапович, сякаш веднага усети какво е ЦСКА, докато другите не успяха…

– Той знае какво е ЦСКА, няма какво да се заблуждаваме. Акрапович има опит, въведе и сериозна дисциплина и играчите са респектирани. В съблекалнята те трябва да имат респект от него – не страх, а уважение. Ако имат проблеми, да разговарят помежду си.

– Кои от футболистите ви направиха най-силно впечатление през есенните двубои?

– Винаги съм казвал, че Али Соу има много качества. Той прогресира в последните мачове и в него има още много резерви. Антов също бележи добро развитие, момчето върви добре, но е важно да се опази от главозамайване. Сега чета, че цял свят го иска, но трябва да внимава, защото още не е на необходимото ниво и това е нож с две остриета. Ако излезеш много млад, неопитен и неподготвен, ще те смачкат навън. Трябва да излезеш абсолютно готов и международните мачове са от голяма полза за него. Юрген Матей се пооправи при Акрапович, отначало беше като пиле в кълчища, но може би не е бил във форма в началото. Занев е опитен играч и като влезе, добре ги ръководи и отбраната се затяга. В средата обаче не всичко е наред. Нападателите имат ниво за България, но нямат необходимата подкрепа от халфовата линия. Иска ми се дори опорните полузащитници да се включват по-често и също да бележат.

– От кого очаквахте повече?

– Именно от халфовете – и Санкаре, и Белтраме можеха да покажат още. Италианецът дойде с големи очаквания, но нищо не направи и си тръгна. Никой няма да съжалява за него.

– Споменахте Санкаре, как приемате поведението му срещу Ботев Враца, когато пак не бе доволен, че го сменят?

– Играе му се на момчето, но трябва да му се обясни, че не може така. Похвално е, че иска да играе непрекъснато, но трябва да разбере, че треньорът има по-добър поглед от него. Но те ще седнат и ще се разберат по мъжки. Всички сме хора и е въпрос на разбирателство.

– А има ли някой, който ви разочарова?

– Не, случва се на всеки да направи слаб мач. Но текучеството на треньорите води до лъкатушене и при играчите. Единият може да има един начин на подготовка, другият – друг, и те трябва все да се пренастройват.

Паро Никодимов оптимист за 32-ата Червена шампионска титла 2

– В каква посока би трябвало да е насочена селекцията на ЦСКА?

– Важното е играчите да са искани от треньора. Той да си каже кого точно иска или какъв тип футболист, с какви качества му трябва и хората около него да действат. Треньорът е най-важната личност в отбора.

– Какво трябва да подобрява ЦСКА за пролетта?

– Всичко. Трябва да се обиграват, да бъдат по-добър колектив. Да се хванат всички за ръце, защото в този си състав могат да свалят от върха Лудогорец. Разградчани не мисля, че ги превъзхождат игрово с нещо. Имат по-голямо самочувствие. Но извън терена “игрите”, които стават, не са хубаво нещо.

– Кое ще е ключово в битката за титлата напролет?

– ЦСКА да не губи точки от по-слабите отбори, както стана есента. Мачовете с Лудогорец са много важни, защото победата в тях води до скъсяване в разликата. Иначе само поддържаш дистанцията.

– Оптимист ли сте за титла?

– Оптимист съм, но в България съдиите играят под някаква свирка и те. Все едно, че някой им свири някакъв “мач”. Никога не си признават, че са виновни или че са сбъркали. Не може при очевадни засади или нарушения да си затварят очите. Много важно, че ще го накажат за 1-2 срещи, той отива в Б група и там свири още по-безобразно. Такива съдии нямат място изобщо във футбола. Но сега сме в такова положение, че няма и футболен съюз – всичко е във въздуха. Но така е, виждаме и националният отбор как играе…

– Споменавайки темата, имате ли свой фаворит за нов президент на БфС или някое име за перспективен управник?

– Трябва все пак да има опит във футбола и да е добър мениджър. Ясно, че не може да познава всички треньори. За да си селекционер, трябва да си авторитет, да си показал най-добрите качества, много неща са. Според мен неговата роля е по-трудна от клубен треньор, защото в клуба си знаеш всичко, подреждаш си ежедневно работата. А тук няма много мачове и националният селекционер трябва да е като совалка. Обаче принципно има голямо отстъпление от футбола – не може да се критикуват само треньорите. У нас нищо не излиза от школите, тук-таме само някой, а преди беше поток от юноши към мъжките отбори. Сега с тези чужденци объркахме всички системи.