Нов удар по световното в Белград – и японците се отказаха
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
САЩ също няма да участва, Канада може скоро да стане третата страна, отсъстваща от надпреварата в Белград

Надеждите за организирането на силно световно първенство по борба през декември получиха нов тежък удар, след като стана ясно, че и Япония няма да изпрати свои състезатели в Белград.

Миналата седмица беше обявено, че САЩ също пропуска световното заради опасения, произтичащи от пандемията на коронавируса.

United World Wrestling (UWW) планира да организира състезанието в сръбската столица между 12 и 20 декември, но окончателното решение за провеждането му ще бъде взето в петък, 6 ноември.

На последното световно първенство в Нур-Султан, Казахстан САЩ зае второ място в класацията по медали със седем спечелени отличия – 5 златни и 2 бронзови медали в трите надпревари – свободен стил, класически стил и турнира при дамите. Япония остана четвърта с общо  медала – 3 златни, 3 сребърни и 3 бронзови.

Отсъствието на японските борци от световното първенство означава, че те ще вземат участие в Emperor’s Cup (Купата на императора) – турнир, който ще се проведе по същото време.

Според иранската федерация по борба, още няколко страни обмислят отказ от световното първенство заради влошаването на кризата с коронавируса.

Канада открито обяви, че може да не изпрати борците си в Сърбия, но все пак разкри, че ще обяви крайното си решение до 10 дни.

Според редица  западни издания отсъствието на американските и японските състезатели от първенството в Белград поставя въпроса кога и как може безопасно да се организира състезание по борба преди Олимпийските игри в Токио през следващото лято, които бяха отложени приблизително с една година поради кризата с COVID-19.