google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Американската федерация аргументира решението си с опасения, свързани с глобалната пандемия

USA Wrestling съобщи, че няма да изпрати отбор на световното първенство в Сърбия през декември заради опасения, произтичащи от пандемията на коронавируса.

Федерацията на САЩ заяви, че изпълнителният комитет на управителното тяло е прегледал подробно данните, свързани с разпространението на COVID-19 и е преценил, че “не би било в интерес на спортистите” да участват в надпреварата в Белград, започваща на 12 декември.

САЩ пропуска световното в Белград 1

USA Wrestling също така забрани на американските борци да се състезават самостоятелно – възможност, към която някои спортисти са изразили интерес.

„Отговорност на USA Wrestling е да се погрижи да осигури безопасна атмосфера за нашите спортисти“, заяви президентът на организацията Брус Баумгартнер по време на медийна телеконференция. “И ако не сме склонни да ги изпращаме като организация, не мисля, че би било разумно да ги изпращаме самостоятелно.”

Според някои западни издания отсъствието на американските борци поставя въпроса кога и как може безопасно да се организира състезание по борба преди Олимпийските игри в Токио през следващото лято, които бяха отложени приблизително с една година поради кризата с COVID-19.

Баумгартнер заяви, че е “голям оптимист” и вярва, че обстоятелствата по отношение на вируса ще се различават след девет месеца, както и и че ще бъде безопасно за отбора да се състезава в Токио.

“Мисля, че науката – евентуално чрез ваксина, лекарство или поне съвет как да се справим с коронавируса – ще бъде много по-конкретна, тъй като планираме да тренираме, да се класираме и да отидем на олимпийски игри”, каза той.

“Оптимист съм, че Олимпиадата ще се състои! Но на този етап просто не изглежда разумно да изпращаме нашите спортисти в Сърбия с настоящите условия на разпространение на коронавируса.”

САЩ пропуска световното в Белград 2

Това не е първият път, когато USA Wrestling пропуска световно първенство поради съображения за сисурност. През 2002 година САЩ не изпрати отбор на световното първенство в свободния стил в Иран, след като правителството информира за възможна заплаха за безопасността на отбора по време на пътуването.

Загрижеността за безопасността на борците и треньорските щабове този път обаче е предизвикана от глобална пандемия, в която се заразиха повече от 40 милиона души, а 1,2 милиона починаха.

Бернард Фелдман, дългогодишен лекар в USA Wrestling заяви, че схватките представляват “значителни риск” за борците поради близкия контакт между тях. Според него спортистите не просто се борят помежду си по време на мач, но също така се изпотяват и дишат един срещу друг, а това е среда, в която болестта може по-лесно да се разпространи.

“Няма признаци, че ще има облекчение на световната пандемия (до декември),” добави Фелдман. “Всъщност към този момент ситуацията е дори по-лоша, отколкото беше през септември.”