Осем олимпийски медалисти излизат на тепиха в София
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Олимпийските шампиони Ким (Корея) и Чакветадзе (Русия) ще участват в надпреварата в "Арена Армеец"

В олимпийската квалификация, която ще се проведе в столичната “Арена Армеец”, ще вземат участие куп изтъкнати състезатели от различни континенти, сред които цели осем медалисти от Игрите в Пекин, Лондон и Рио.

Звездната група се предвожда от олимпийския шампион в категория до 66 килограма в класическия стил от Лондон’2012 и бронзов медалист в категория до 72 кг от Рио през 2016 година Ким Хьон-уу (Южна Корея).

Осем олимпийски медалисти излизат на тепиха в София 1

Конкуренцията в потока на Ким ще бъде жестока, като на тепиха в българската столица негови опоненти са бронзови медалисти от световно първенство – нашият представител Айк Мнацаканян и Фатих Дженгиз (Турция), двукратен световен шампион (до 23 години) Даниел Катарага (Молдова) и новият европейски първенец Шмаги Болквадзе (Грузия).

При 87-килограмовите в класическия стил пък ще видим олимпийския шампион от Рио Давит Чакветадзе (Русия). За него това ще е първа голяма изява след участието му в турнира за Световната купа в Белград през декември.

Чакветадзе заменя Милад Алирзаев, който спечели бронзов медал на европейския шампионат във Варшава, но остана пети в категорията на евроквалификацията в Будапеща.

Осем олимпийски медалисти излизат на тепиха в София 2

Негови най-сериозни конкуренти в София се очаква да бъдат европейският шампион от Варшава Зураби Датунашвили (Сърбия) и двукратният световен първенец Метехан Башар (Турция).

В категория до 60 кг редом до Еди Назарян,  световния шампион Нугзари Цурцумия (Грузия) и молдовеца Виктор Чобану, ще видим 38-годишния Стиг Андре Берге (Норвегия) – носител на бронзов медал от Олимпиадата в Рио.

В София пристига и 35-годишният ветеран – Жаклин Кастийо (Колумбия), която се окичи с бронзови медали в категория до 55 килограма на Олимпиадата в Пекин през 2008 година, както и в Лондон четири години по-късно.

Южноамериканката има за цел да стане едва втората състезателка от Америка с три олимпийски медали след канадката Тоня Вербеек.

В “Арена Армеец” Кастийо ще гони квота в категория до 62 кг, в която са световната вицешампионка Елиф Йесилирмак (Турция) и силната рускиня Любов Овчарова.

Каузата на грузинския тим получи тежък удар, след като стана ясно, че олимпийският шампион от Рио и сребърен медалист от Лондон Владимир Хинчигишвили няма да може да вземе участие, след като тази седмица е дал положителна проба при направен тест за коронавирус.

Той трябваше да участва в категория до 65 килограма в свободния стил.

“Това, което мога да кажа е, че никога не можеш да си сигурен какво те очаква в живота,” коментира философски Хинчигишвили. “Но аз съм благодарен за всичко. Надявам се, дори в мое отсъствие Грузия ще успее да спечели квота в София.”

Ето и всички олимпийски медалисти, които ще видим следващата седмица на тепиха в “Арена Армеец”:

Свободен стил:

74 кг – Сонер Демирташ (Турция) – бронзов медалист от Рио

97 кг – Алберт Саритов (Русия) – бронзов медалист от Рио

Класически стил:

60 кг – Стиг Андре Берге (Норвегия) – бронзов медалист от Рио

67 кг – Расул Чунайев (Азербайджан) – бронзов медалист от Рио

77 кг – Ким Хьон-уу (Южна Корея) – шампион от Лондон и бронзо медалист от Рио

87 кг – Давит Чакветадзе (Русия) – шампион от Рио

Жени:

62 кг – Жаклин Кастийо (Колумбия) – бронзов медалист от Пекин и Лондон