Отговорникът на ВАР в България: Правят се по 120 проверки на мач
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"ВАР проверява всичко на 100%", заяви Петър Петров

Отговорникът за системата ВАР в България – Петър Петров говори на специална пресконфереция, организирана в БФС за използването на видео асистен рефера в България.

“По цял свят се работи по единен ВАР протокол. Първата опорна точка, която четем и коментираме, че тука има някакъв български ВАР, а това не е истина. В един мач съдиите правят поне 120 ВАР проверки. В последните 16 мача в Шампионска лига имаше имаше 16 ВАР интервенции. Давам ви два примера Копенхаген – Манчестър Сити – 3 ВАР интервенции. Това занчи, че съдиите са допуснали три важни грешки. Имаме 49 позитивни намеси и 13 негативни – трябва да признаем грешките. Имаме 19 фактически намеси – това са решения, които ВАР съдиите могат да вземат. Те не могат вместо главния съдия в други ситуации. Проверява е когато има гол, дали има засада и съответно другото, което могат да вземат това е за “вътре-вън” за наказателното поле при отсъждането на наказателен удар. За всичко останало могат само да препоръчат на главните съдии”, започна Петров.

“След 356 мача с използване на системата ВАР имаме само една грешка за неправилно отменен гол. ВАР проверява всичко на 100%. Всички ситуации, които са свързани с гол и възможни нарушения, за наказателни удари, директен червен картон и сгрешена самоличност. След всяка среща има запис – аудио и видео и се вижда всичко, което се прави. На следващия ден се подготвят клипове и се изпращат на съдиите. През целия мач не е задължително да има директна комуникация с главния съдия. Има така наречената тиха проверка за всички нарушения по ВАР протокола.”, каза още той.