Паро: Над 300 клуба подкрепили Боби, то няма толкова села
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"И миналата година мислехме, че ще съборим Лудо­горец, но те взимат мерки и когато не успяват с игра, им се удрят едно-две рамена. Играят и други фактори - с че­рен екип"

Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов говори пред „Тема Спорт“ по актуалните теми около „армейците“, като също така коментира и случващото се с волейболния тим на „червените“.

Г-н Никодимов, как посрещ­нахте 73-ата годишнина на ЦСКА?
– Пламен Марков ми се обади да ме покани на събирането, но съм далеч извън София и ня­маше как да отида. 5 май е да­та, която остава в история­та. Иначе трябват повече момчета от школата, повече българи в състава, за да има по-голяма идентичност. Нека им се дава път. Любо ще по­оправи работата, защото той държи на българските играчи. Стискам палци отбо­рът да вземе Купата на Бълга­рия. На 99% съм уверен, че ще я спечелим.

Христо Стоичков пожела тази година купа, догодина задължително титла…
– Дано! И миналата година мислехме, че ще съборим Лудо­горец, но те взимат мерки и когато не успяват с игра, им се удрят едно-две рамена. Играят и други фактори – с че­рен екип. Но без помощта на онези над тях, не може да се случи. Затова и някои искат да се върне президентът. Не мо­га да го възприема – човек трябва да има малко достойн­ство. Да се върнеш и да кажеш “Идвам да стегна редиците”, трябва да си вулгарно нахален. Кокалът е сладък, но някои дребни костици понякога ти се забиват в гърлото и после ти трябва операция. Така че да внимават.

Дава ли ви надежда канди­датурата на Бербатов в екип със Стилиян и Мартин Пе­трови?
-Те са интелигентни момче­та, вече на по 40 години – въ­зраст, в която са се сблъскали с истинския футбол. Трябва да им се даде път. Клубовете не се ли усещат, не са ли недовол­ни – 300 и няколко клуба подкрепили връщането на Боби. То няма толкова села. Това са шмекерии от времето на Славков и Вуцов, когато дава­ха по 100 лева някой да пред­ставлява разни отбори и да участва на изборите – гледал съм им цирковете. На Боби какво му пречеше да стегне редиците преди това? Идват милиони от ФИФА и УЕФА -харчат ги както си искат….

Да се върнем на ЦСКА. Ме­сец след завръщането на Любо Пенев като старши тре­ньор кое ви прави най-силно впечатление като промяна в отбора?
– Стегна дисциплината. Тя винаги е присъствала в ЦСКА и всеки си знаеше за какво идва и че трябва да спазва правила­та. Иначе те са професионали­сти и си знаят, че не може са­мо да искаш, трябва и да да­ваш. И да си пример за по-мла­дите.

Кой от играчите прогреси­ра най-много при Любо Пе­нев?
– Нидерландските защитни­ци Матей и Кох се представят много добре – при статични положения в атака също пома­гат. Матей усеща, че е наме­рил хубава почва тук и вече се отблагодарява на ЦСКА. Кайседо е на ниво. И Бисмарк също ми харесва, но още е млад и не може да поеме изцяло палката, но има качества.

Игра на нерви от страна на ФК ЦСКА 1948 Сф ли е твърдението им, че няма да излязат за мача си с ЦСКА?
– Има си правилници. Като не излязат, 3:0 и довиждане. Какво има да се чудим и да се занимаваме с тях? Нали имат школа, ще пуснат няколко юно­ши, ако трябва. Остава клубо­вете да командват БФС. И без това някои го правят, де.

Какво мислите за обявени­те цени на билетите от 20 и 35 лева за този мач?
– Направо занемях. И да спрат феновете на ЦСКА, пак ще ги бием. Бъдете малко джентълмени. Всеки се прави на важен, феновете показаха кой е ЦСКА – който играе на “Армията”. Другите са под­плънка или играчка на някой.

Волейболът също е пряко свързан със семейството ви. Как приехте решението на Сашо Попов, който е и ваш зет, да остане начело на ВК ЦСКА въпреки високата фи­нансова оферта от Хебър, с който стана шампион?
-Той е закърмен с ЦСКА и ако се махне, клубът ще се разпад­не. Той е отговорен и макар да са по-лоши условията, държи на ЦСКА и затова остава. Най-лесното е да се махнеш, да взе­меш парите и т.н. Но в ЦСКА хората още от деца са възпи­тавани, че това е клубът на сърцето им, че трябва да се спазват правилата и да си обичаш отбора. Ти си на тере­на, за да доставяш удоволствие на хората, да те запом­нят, да ти стиснат ръката на улицата.

Съветвал ли се е с вас за своето решение, говорили ли сте по темата?
– Да, дори и сега е при мен. Обсъждаме нещата, говорим си. Той е чист човек, който не мисли комерсиално. Обича си просто работата, клуба. Бях сигурен, че няма да се съ­гласи да си тръгне. И не съм изненадан, защото го позна­вам добре. Но на такива хора трябва да се помага. Ясно е, че “Червено знаме” е хубава хапка и някой се стреми да го вземе. Но децата трябва да спортуват някъде, къде ще отидат? Сашо толкова годи­ни стиска зъби – шефът на “Хиполенд” искаше да оправи залата, но не му разрешиха и той се дръпна.

Оптимист ли сте за волей­болния ЦСКА?
– Да. Докато има хора като Сашо, съм оптимист.