Паро Никодимов: Локо Пд не е ЦСКА, на Бруно няма да му е лесно
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Дано се справи и да постигне успехи, чисто като привърженик на ЦСКА го искам"

Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов се надява привличането на Бруно Акрапович на “Армията” да се окаже успешен ход за “червените”. 75-годишният бивш футболист и треньор на “армейците” коментира пред “Тема Спорт” избора на босненеца, качествата му и треньорските рокади в отбора като цяло.

Г-н Никодимов, ЦСКА се спря на Бруно Акрапович за старши треньор. Как приемате него­вия избор, откри ли клубът доказано име в негово лице?
– Има и други доказани тре­ньори, разбира се, не можем да кажем, че той е единствен. Ак­рапович изглежда сериозен чо­век, но ще му трябва време да опознае отбора. Като цяло оба­че смяната на наставника в движение не е добре – започна Белчев, после друг, сега ще е то­зи и става дълга и широка. За­почва да наподобява ситуация­та от миналата година по то­ва време. Дано се справи и да постигне успехи, чисто като привърженик на ЦСКА го искам. Не ми харесват тези смени, но… това е треньорската про­фесия.

Плюс ли е, че Акрапович поз­нава изкъсо българския фут­бол, вече три години е у нас?
– Да, но все пак влиза в нова съблекалня. Ще пробва различни футболисти. Но ако от ръко­водството са мислели да правят рокада, тя просто трябва­ше да стане по-рано. Сега взеха компромисно решение. Не виж­дам защо, ако са го харесвали, не го назначиха по-рано. Та той е тук от толкова време. От­давна можеха да го направят, а не по никое време.

Кои са основните позитиви на Акрапович според вас?
-Доколкото знаем, той е чо­век на дисциплината и стро­гостта. Такъв трябва да бъде всеки треньор по принцип. Той си извоюва авторитет с Локо Пловдив. Но Локо Пд не е ЦСКА, има разлика. Независимо от временното класиране и че има известно изравняване, то като клуб, като отношение на публи­ката, на играчите и всички в тима нещата са съвсем различ­ни между ЦСКА и Локомотив Пд. Няма да му е лесно. Желая му успех и нямам нищо против не­го, защото ми се вижда сериоз­ен човек.

Наричат босненеца “Човек за големите битки, който пе­чели решителните мачове”. Такъв ли е?
– Печелят ги играчите. Но треньорът трябва да даде по­сланията, да даде характера на отбора. Треньорът има някак­ва стратегия, но някой трябва да я изпълни на терена. Не нав­сякъде може да стане това. Ко­гато аз бях в ЦСКА, беше лесно, защото отборът беше състав­ен от българи и им познавахме и кътните зъби, а сега имат предимно чужденци и не е тол­кова лесно. Ще му трябва време да се ориентира и да опознае в детайли качествата и харак­теристиките на всеки един от състезателите. Това изисква определен период. Отборът трябва да се напасне към него­вите виждания. Дано внесе най-вече ентусиазъм, защото ЦСКА не играе добре, виждате каква мъка е всеки един мач от пър­венството. Има проблясъци от време на време, но после пак се слиза на първото стъпало. Ак­рапович е по-опитен от пред­шествениците си и дано го оставят да работи.

Кое ще е от най-голяма важност, за да успее на “Армия­та”?
– Червената публика иска ед­но – шампионска титла. И успе­хи в евротурнирите. Отборът изпусна питомното в Лига Ев­ропа, а почти и в България. Тази година отново купата остава шансът за някакъв трофей. Ху­бавото е, че решаващите ма­чове за трофея са чак напролет и Акрапович ще има време до­тогава да изгради стил според вижданията си.

Дали пък треньорската ро­када няма да събуди ЦСКА?
– Възможно е. Но няма време. Той ги взима в движение и след 3-4 дни трябва да играят за купата. Трябва да се съсредото­чат там, но и в първенството да се трупат победи. Трябва обаче да се види коренна промя­на у отбора като отношение към мачовете, защото ще по­следва пак нулева година, ще подменят пак половината съ­став, което като начин на ра­бота не ми харесва. Не може всяка година да се взимат по 10 нови играчи, а трофеите все да ги няма. Акрапович, както и все­ки един треньор, трябва да по­лучи по-дълго време, за да реали­зира идеите си. Трябва да се разбере, че треньорът е ше­фът и той решава. В противен случай може да има само мимо­летни проблясъци. Предпола­гам, че той през зимата ще ис­ка да направи селекция и да под­бере такива играчи, които му допадат на него и ще могат да изпълняват това, което ще изисква от тях. Но собствени­ците си знаят. Дано са направе­ни правилните изводи и този път нещата да потръгнат. Ху­баво е, че знае много езици и може да контактува с играчи­те директно, да търси път към тях лично, което е много важно.

Колко търпение всъщност трябва да има към новия тре­ньор?
– Най-малкото тази и следва­щата година трябва да работи, за да може да развие идеите си. Знаете, че в Локомотив му трябваше около година, за да наложи възгледите си. Ако го взе­мат за 2-3 месеца и го сменят, какво ще стане? Ще дойде друг и пак същата работа. Акрапо­вич ми се вижда сериозен, зато­ва нека му дадат по-дълго вре­ме. Нека му се даде възможност да си подреди отбора, да го под­сили с хора, които сам е селек­тирал, за да няма после оправда­ния. И сега има силни играчи в ЦСКА, естествено, но те трябва да показват повече на тере­на. Дано Акрапович се ока­же добър избор.