Първи полуфинал на Евро 2024: Испания ще се опита да надвие и Франция
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Испанският тим преследва шеста победа на Европейското първенство

Само на една крачка от големия финал в Берлин, отборите на Испания и Франция се срещат тази вечер в Мюнхен от 22:00 ч. в първия полуфинален двубой на Евро 2024. Ще продължи ли впечатляващото представяне на Ла Роха в турнира или френският отбор ще запише нова прагматична победа по пътя към финала?

С безупречен рекорд досега, Испания стигна до този двубой, след като елиминира Германия в 1/4-финалите след продължения. Микел Мерино бе големият герой, отбелязвайки в 119-ата минута. Испания е единственият отбор, спечелил всичките пет мача досега на Евро 2024, и никоя нация в историята на европейските първенства не е печелила шест пъти в един турнир или дори да е записала шест поредни победи.

Голяма заслуга се приписва на бившия треньор на тима до 21 години – Луис де ла Фуенте, който начело на мъжкия отбор направи тактическа промяна при поемането на поста от Луис Енрике и сега жъне наградите: неговият отбор на Испания записа по-ниско притежание на топката от опонентите си два пъти това лято (48% срещу Германия, 47% срещу Хърватия), което е повече от 44 мача от големи турнири преди това между Световните първенства през 2006 г. и 2022 г. Един по-разнообразен подход, включващ бързи пасове и контра атаки, се оказа изключително успешен, тъй като от началото на 2023 г. Ла Роха има най-добрия процент победи от всяка европейска нация.

Междувременно Франция се стреми да стигне до четвърти финал на Европейско първенство. След като не успя да се пребори с Австрия за първото място вгрупа D, тимът на Франция надви Белгия с 1:0 след късен автогол на съперника, преди да елиминира Португалия след изпълнения на дузпи. Вратарят Майк Менян и защитата пред него трябва да бъде отличена на този турнир, докато офанзивните играчи на “петлите” има какво да покажат. Франция няма гол от игра от свой играч на турнира и ще се стреми най-после да сложи край на тази тенденция срещу Испания в търсене на място на финала на Евро 2024.