google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Нашенци са били начело на екзотични страни като Малдивите, Мианмар, Судан и Буркина Фасо

Ивайло Петев – новият селекционер на Босна и Херцеговина, стана деветият български специалист, който застава начело на чуждестранен национален тим.

Първият е Лозан Коцев, оглавявал националната селекция на Судан между 1962 и 1965 година. Периодът на българина е повече от успешен, като той извежда отбора до финал за Купата на Африка.

Бившият ас на ФК-13 е и първият роден футболист, печелил шампионската титла в друга страна. Той става първенец на Швейцария с Лозанспорт през 1936 година.

Любопитно е да се отбележи, че Коцев застава на кормилото на Сингапур през 1967-а и остава там до следващата година.

Васил Спасов-Валяка е първият българин, оглавявал европейски национален тим. Той води Кипър между 1982 и 1984 година.

С най-дълъг стаж начело на чуждестранна формацие е Генчо Добрев, който е треньор на Малта в 21 мача между 1984 и 1987 година. В този период той записва една победа и четири равенства.

Спечелилият шампионската титла с Левски Иван Вутов предвожда Буркина Фасо в периода 1996-1997 година, а настоящият наставник на лидера във Втора лига Локомотив (София) – Иван Колев е вторият българин, водил два чужди национални отбора.

Петев е деветият българин начело на чужд национален тим 1

Между 2002 и 2004 година той е начело на Индонезия, като с този тим постига рядко срещан успех, извеждайки до финалите на азиатското първенство. Негов помощник е съвсем младият тогава Александър Димитров – селекционерът на младежкия национален тим.

След Индонезия Колев застава на кормилото на Мианмар и извежда отбора до 4-о място в първенството на югоизточна Азия.

Един от най-изтъкнатите защитници в историята на Локомотив (София) – Йордан Стойков е треньор на Малдивите в два периода. Първо оглавява отбора от екзотичната държава за няколко месеца през 1999 година, а след това между 2005 и 2007 година.

Малдивите са единственият чужд национален тим, начело на който са били двама българи. Селекционер на състава е бил и бившият наставник на Черно море Велизар Попов.

Последният наш сънародник, който е водил национална формация зад граница е Станимир Стоилов. Той предвождаше Казахстан между март 2018 и ноември 2019 година.