Петимата играчи, които Левски не трябва да изпуска или продава
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
В редиците на "сините" понастоящем има немалък брой класни футболисти, но с част от тях столичният клуб не бива да се разделя, за да може приказката да продължи!

Сезонът в Първа лига приключи и е време всеки клуб да направи своята равносметка за изминалата кампания. Такава трябва да има и в Левски…

Столичани започнаха с три поредни поражения в елита – с 1:2 от Славия у дома, 0:2 от Ботев във Враца и 0:2 от Арда отново на „Георги Аспарухов“. Няколко месеца наред футболистите на Левски продължаваха с колебливите си изяви и постната продукция на терена,  а отборите, които се изправяха срещу „сините“, сякаш излизаха като тотални фаворити, което не говореше никак добре за случващото се в редиците на родния гранд.

Дойде обаче месец септември, а с неговото настъпване всичко в Левски се промени! Най-успешният треньор в историята на „сините“ – Станимир Стоилов, се завърна отново начело на тима, но този път задачата да върне клуба към старата му слава изглеждаше прекалено трудна…

Мъри обаче успя – Левски започна да трупа победа след победа. Успехите бяха не само в първенството, а и в турнира за Sesame Купа на България.

Впоследствие столичани си осигуриха добро класиране в Първа лига и триумф за Купата, който дойде срещу вечния съперник ЦСКА, а в този момент сякаш отново се върна магията „Левски“.

Стоилов докара невероятни футболисти на „Герена“, като именно основната част от тях направиха така, че „сините“ отново да се върнат на върха… и то напълно заслужено.

Ето и петимата играчи, които Левски не бива да изпуска или продава, за да може „синята“ магия да продължи и занапред…

Петимата играчи, които Левски не трябва да изпуска или продава 1

1. Хосе Кордоба

Безспорно едно от имената, за което Мъри Стоилов най-много настояваше да има в състава си, е това на Хосе Кордоба. Снажният защитник, който акостира в Левски от втородивизионния Етър, на пръв поглед не будеше особени надежди на привържениците на столичния гранд. Постепенно обаче 20-годишният Кордоба се утвърди като абсолютен титуляр в състава на „сините“ и записа немалък брой солидни мачове зад гърба си.

Млад, техничен, с добро пласиране и с интелигентен поглед над играта – такъв е Хосе Кордоба, който определено вече показа, че ще бъде ключов футболист за Левски не само сега, а и за бъдещето.

Израстването му за няколко месеца е повече от видно, като панамецът успя да се приспособи изключително бързо към живота от Втора в Първа лига. Талантливият бранител, който се превърна в един от любимците на „синя“ България, има още какво да подобрява и да надгражда в играта си, но за момента е повече от ясно, че е отдаден на идеята „Левски“, обича клуба и се отнася с професионално отношение към всяка една тренировка и мач на „сините“, а това няма как да остане незабелязано.

Петимата играчи, които Левски не трябва да изпуска или продава 2

2. Филип Кръстев

Едва ли има футболен фен у нас, който да се съмнява в качествата на бившия играч на Славия. Новината за пристигането на Филип Кръстев на „Герена“ се прие изключително радушно от привържениците на 26-кратните шампиони и то напълно резонно. Полузащитникът бързо успя да наложи своя стил в Левски и да си извоюва статут на титуляр в състава на Мъри, а с важните си попадения и играта си в средата на терена той определено вдигна класата и нивото в представянето на „сините“.

Не е случайно колко много от управата на клуба настояваха Кръстев да се присъедини към отбора. Именно такъв футболист трябваше на Левски. Такъв състезател Левски дълго не е имал!

Филип Кръстев е може би най-големият удар в селекцията на столичани, а за да може отборът да върви напред и успехите да продължават, е от ключово значение оставането му на „Георги Аспарухов“.

Петимата играчи, които Левски не трябва да изпуска или продава 3

3. Илиян Стефанов

Привличането на Илиян Стефанов в Левски бе изненада за много от спортните анализатори у нас. Полузащитникът не получаваше много игрови минути в бившия си клуб Берое и се считаше, че на „Герена“ той ще бъде резерва. Това обаче не просто не бе така, а се случи много по-различно нещо!

Стефанов показа още с първите си включвания в игра за Левски, че има място в този отбор… място сред стартовите единадесет.  Юношата на клуба се приспособи мигновено към изискванията в Левски и се сработи бързо с новите си съотборници.

Илиян Стефанов демонстрира невероятен афинитет към гола, а представянето му в дефанзивен план също трябва да бъде отчетено. Определено в Левски уцелиха с привличането на 23-годишния софиянец, който със сигурност ще продължи да блести със синята фланелка и занапред.

Петимата играчи, които Левски не трябва да изпуска или продава 4

4. Уелтън

Определено бързоногият футболист е един от най-големите трансферни удари на Левски за последното десетилетие. За този дълъг период от време в състава на „сините“ играха невероятни флангови футболисти като Тони Калво, Гари Родригес и Габриел Обертан например, но представянето на Уелтън сякаш изглежда на съвсем друго ниво.

Роденият през 1997-ма година бразилец акостира в Левски в началото на годината като свободен агент и за няколко месеца се превърна в най-важния играч за „синия“ клуб.

Истината е, че от доста време насам на „Георги Аспарухов“ не разполагаха със състезател от нивото на Уелтън. Дребният, но много повратлив и техничен южноамериканец, стъжни живота на бранителите в Първа лига, а какво остава да говорим за техните съотборници под рамката на вратата…

Освен с фамозните си финтове и бързата смяна на посоката, Уелтън показа, че може да бъде и основен реализатор за Левски. Бразилският стрелец се отчете с куп важни попадения в още толкова важни мачове за краткото време откакто е на „Герена“.

Задържането на Уелтън трябва да бъде приоритет за шефовете в Левски, защото той е моторът в играта на отбора и ако се стигне до евентуална негова продажба, със сигурност представянето на „сините“ ще падне драстично.

Петимата играчи, които Левски не трябва да изпуска или продава 5

5. Марин Петков

Преди броени дни от официалната страница във „Фейсбук“ на Левски публикуваха няколко снимки от абитуриентската вечер на Марин Петков. На нея присъстваха голяма част от играчите на столичани, което също така говори колко сплотен е колективът на „сините“.

Връщайки се към Марин – да, той е едва на 18 години, но вече е наложено име на „Георги Аспарухов“. Към момента е използван от Станимир Стоилов повече като резерва, но не са и малко случаите, в които Мъри пуска офанзивния футболист и като титуляр.

Все пак Петков е едва на 18 години, а на тази крехка възраст да имаш близо 50 мача зад гърба си с екипа на Левски… е постижение!

Атакуващият играч „хвана“ своя шанс и се наложи в отбора на „сините“. Марин Петков блесна с няколко невероятни попадения, а може би едно от най-важните такива бе това във вратата на Лудогорец… от дузпа в последната минута от продълженията.

Петков е един от най-качествените юноши на Левски, а израстването му е видно дори от самолет. Бърз, експлозивен, нахъсан, но в същото време и изключително талантлив. Бъдещето пред Марин е голямо, а за да продължи „ъпгрейдването“ си, той трябва да остане здраво стъпил на земята и да помни, че е необходимо да бъдеш ПРОФЕСИОНАЛИСТ. Ако пък забрави да бъде такъв, може да погледне какво се случи с неговите „батковци“ Здравко Димитров и Димитър Костадинов…

Петимата играчи, които Левски не трябва да изпуска или продава 6