Ръководството на Крумовград с позиция срещу БФС
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"С подобни санкции от БФС пряко повлияват върху издръжката на клубовете и поставят на карта тяхното съществуване", гласи написаното от клуба.

От ръководството на Крумовград излязоха с остра позиция срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС).

Това се случи след наложената глоба в размер на 5000 лева от Дисциплинарната комисия (ДК) към централата.

Ето какво написаха от клуба в тази връзка:

“Изявление от Ръководството на ПФК Крумовград

Уважаеми привърженици на най-великата игра,

С изумление разбрахме за наказанието, което дисциплинарната комисия към БФС наложи на нашия клуб. Глобени сме с 5000 лева, защото в 92-ата минута на мача с Берое децата, които гонеха топките около терена, се бяха скрили от проливния дъжд.

Огромна финансова санкция за провинение, което в никакъв случай не е повлияло за нормалното провеждане на мача. Централният терен на Спортен комплекс “Никола Щерев – Старика” е изграден така, че в непосредствена близост до края на игрището има мрежи и когато топката напусне терена трябват секунди, за да бъде подновена играта.

Защо делегатът на срещата не е взел под внимание, че времето беше изключително лошо и здравето на децата, които отговаряха за връщането на топките, бе подложено под огромна опасност?

Но тук стигаме и до най-големия проблем – как се плащат въпросните глоби, които дисциплинарната комисия налага? Отговорът е много лесен и елементарен – глобите се взимат директно от “огромните” телевизионни права, които клубовете получават.

Всеки кръг ДК към БФС налага огромни по размер глоби, които удрят по джоба на всеки един клуб. И вместо от БФС да помагат на отборите, с подобни санкции те пряко повлияват върху издръжката на клубовете и поставят на карта тяхното съществуване.

Ние сме малък клуб, който се опитва да помогне за развитието на българския футбол. В нашия отбор има достатъчно на брой български футболисти, имаме и собствена школа.

Макар и малки по размер, ние направихме нещо много значимо – дадохме национал на България, който дори започна като титуляр в един от мачовете! Но защо трябва да бъдем ощетявани с такава глоба с подобни размери за провинение, което по никакъв начин не влияе на дадения мач?

Да се върнем на въпроса с телевизионните права и по-точно сумите, които отборите получават. В много от европейските държави в елитните дивизии телевизионните права са в такъв размер, че отборите съвсем спокойно могат да се издържат само от тях.

Но в България това не е така и българските клубове обират буквално стотинките от телевизионните права. Българското първенство може и да не е най-красивото и бързото в света, но със сигурност е най-гледаемият продукт що се отнася до българския футболен запалянко.

Рейтингите ясно показват, че топ-първенства като Шампионска лига и Английската висша лига например не са по-гледаеми от мачовете на родните отбори. Но каква е разликата в телевизионните права между единия и другия продукт? Огромна!

Затова призоваваме ръководителите на българския футбол на предстоящия Конгрес да започнат да гледат на българския футбол като бизнес продукт. Футболът е феномен, който интересува милиони хора в България и милиарди хора по света.

За нас е чест да сме част от българския футбол! Но е редно БФС да помага на отборите и да направи така, че българският футбол да бъде привлекателен за спонсори и инвеститори. Защото ако ги няма отборите – няма да го има и БФС!

С уважение,

Ръководството на ПФК Крумовград”