Реферите ще имат последната дума при игра с ръка в пеналта
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Новите правила при игра с ръка в наказателното поле бяха въведени през миналата година и предизвикаха сериозни противоречия

Новите правила при игра с ръка в наказателното поле бяха въведени през миналата година и предизвикаха сериозни противоречия. От Международния  борд за футболните правила (ИФАБ) направиха разяснение за тях и обявиха днес, че окончателното решение остава на съдията.

Правилникът приет през 2019 година гласи, че в случаите, когато ръката на играча е направила тялото “неестествено по-голямо” или, ако е повдигната над рамото, независимо дали е било умишлено или не, може да бъде отсъдено нарушение.

Концепцията беше да се направи по-ясно правилото, но в крайна сметка голям брой специалисти, в това число и президентът на УЕФА Александър Чеферин, са на мнение, че е постигнат дори обратен ефект.

“Беше повторно подчертано, че окончателното решение остава на съдията и не всяко докосване на ръката на играча с топката е нарушение. По отношение на определението на термина “неестествено по-голямо”, съдиите трябва да преценят положението на ръката спрямо движението на играча в определената ситуация”, обявиха от ИФАБ по време на виртуалната среща днес.