Родните асове подновяват сезона на тепиха в Ловеч
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Дългоочакваното подновяване на сезона в борбата ще стане факт в Ловеч, където асовете ни в трите стила ще премерят сили на държавния личен-отборен шампионат от четвъртък до неделя, съобщава българската федерация по борба.

Състезанието се очаква с огромен интерес от феновете, тъй като ще е първото от месец март насам заради пандемията от коронавируса, а освен това ще е и генерална репетиция за световното първенство в Белград през декември.

Утре в спортна зала “Ловеч” от 17.00 ще се проведе техническата конференция, а час по-късно ще бъде изтеглен и жребият за състезанието в свободния стил.

Меренето на свободняците е насрочено за 8.00 часа в четвъртък, а в 10.00 часа започват елиминациите. Женският турнир е в петък, а схватките при класиците са в събота и неделя.

Федерацията ще зарадва многобройните привърженици на борбата с пряко излъчване на двубоите на своя сайт.

С най-голям интерес в класическия стил се очаква надпреварата в категория до 60 кг, в която един срещу друг ще се изправят капитанът на националите Иво Ангелов и младата звезда Едмонд Назарян, за когото това ще бъде дебют при мъжете в по-тежката категория.

Родните асове подновяват сезона на тепиха в Ловеч 1

На тепиха в Ловеч ще се завърне и бронзовият медалист от световно и европейско първенство Айк Мнацаканян, който след световното първенство през миналата година претърпя операция на ръката.

Натурализираният арменец ще стартира при 77-килограмовите, където основен негов конкурент за титлата се очаква да бъде носителят на бронзов медал от европейското първенство (до 23 години) през 2019 година Стоян Кубатов.

Родните асове подновяват сезона на тепиха в Ловеч 2

С голям интерес се очаква и представянето на двукратния носител на пояса “Никола Петров” Даниел Александров в категория до 82 кг, както и сблъсъкът в категория до 87 кг между европейския шампион от 2017г. Тарек Абдеслам и Йоан Димитров, сребърен медалист от Евро-2017 (до 23 години).

В свободния стил повечето национали също смениха категориите и ще се борят при по-тежките.

Носителят на златния пояс „Дан Колов” Георги Вангелов ще стартира при 61-килограмовите, световният и европейски вицешампион от 2013г. Владимир Дубов ще премери сили в категория до 65 кг, а при най-леките до 57 кг ще се бори Микяй Наим, световен вицешампион (до 23 години) от 2017 г.

Двубоят между натурализирания чеченец Али Умарпашаев и Мирослав Киров, бронзов медалист от Евро 2014, също приковава вниманието, като тандемът спори за титулярното място в категория до 74 кг.

Родните асове подновяват сезона на тепиха в Ловеч 3

Още двама чеченци с наш паспорт ще види публиката в Ловеч – Ахмед Махамаев (92 кг) и Ахмед Батаев (97).

Също толкова интересна се очаква да бъде и надпреварата при жените, независимо от отсъствието на световната и двукратна европейска шампионка Тайбе Юсеин, която се възстановява след операция на коляното.

Капитанът на националките, която единствена засега е с квота за олимпиадата, ще се присъедини към отбора за следващия лагер.

Останалите ни най-добри състезателки обаче ще излязат на тепиха в петък. Биляна Дудова, носителка на европейски титли в три различни категории, ще се бори  при 57-килограмовите, като в същата категория ще се включи и сребърна медалистка от Евро 2019 при по-леките до 55 кг. Евелина Николова.

Родните асове подновяват сезона на тепиха в Ловеч 4

Европейските шампионки Миглена Селишка (50 кг) и Мими Христова (65 кг) запазват категориите си и за родното първенство, както и Мария Оряшкова при най-тежките до 76 кг.

Снимки: БФ Борба, КОСТАДИН АНДОНОВ