Русия повали Испания, Германия тръгна с победа над Румъния
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Норвегия прегази Полша, а Швеция надигра Чехия в първия ден на европейския шампионат в Дания

Европейското първенство по хандбал за жени в Дания започна с убедителни победи за вицешампиона от шампионата на Стария континент от 2018 година Русия и седемкратния европървенец Норвегия, както и с комфортни успехи за Германия и Швеция.

В първата среща в Група В Рускините разгромиха сребърния медалист от последното световно първенство Испания с 31:22 в среща, състояла се пред 500 зрители в арена “Юске Банк Боксен” в Хернинг.

Испанките започнаха по-активно и след осем минути игра поведоха със 7:4. Момичетата на Мартин Седрес обаче отвърнаха подобаващо на хвърлената ръкавица и още в 17-ата минута резултатът беше изравнен – 8:8.

Русия повали Испания, Германия тръгна с победа над Румъния 1
Последваха три поредни гола за Ла Фурия Еспаньола, но и този път авансът се задържа прекалено кратко. Рускините натиснаха педала на газта и след последователни попадения се оттеглиха на почивка при резултат 13:11 в тяхна полза.

През втората част далеч по-комбинативната Русия се наслаждаваше на сериозно превъзходство и логично стигна до изразителния успех с 31:22 – тяхна 45-а победа в историята на европейските първенства.

С по четири гола за победителките се отличиха Дария Дмитриева, Владлена Бобровникова, Антонина Скоробогатченко и Кристина Кожокар. Три състезателки на Испания също се разписаха по четири пъти – Кармен Мартин, Дженифър Гутиерес и Нереа Пеня.

В другата среща в групата Швеция надделя над Чехия с 27:23.

В първия мач в Група D напориста Германия сломи съпротивата на четвъртия от миналия европейски шампионат Румъния с 22:19 в “Сидбанк Арена” в Колдинг.

Русия повали Испания, Германия тръгна с победа над Румъния 2

Стартът на румънките беше кошмарен, като те стигнаха до първия си гол чак след седем минути игри. Изглеждаше, че планът на германките за неутрализирането на звездата на северните ни съседки  Кристина Неагу проработи, като левият бек реализира само едно попадение през първото полувреме.

Постепенно Румъния се върна в играта, а след 37 минути резултатът вече бе равен – 15:15. В един момент статистиците отчетоха и най-мощния удар в мача – Неагу реализира дузпа с изстрел със скорост 113 км/ч, не оставяйки никакви шансове за вратаря на бундестима Дина Екерле.

Румънският страж Юлия Думанска, родена в Украйна, изнесе много силен мач, отразявайки три дузпи и парирайки други 12 удара, но и това се оказа недостатъчно. Германия взе своето и вече мисли за следващия си сблъсък – срещу Норвегия.

Румъния пък ще трябва в събота да победи Полша, за да съхрани шансове за прогрес в следващата фаза.

В другата среща в групата днес Норвегия не срещна сериозна съпротива срещу полякините и се поздрави с убедителна победа с 35:22.

Интригата в срещата угасна още през първата част, когато скандинавките си осигуриха преднина от девет гола.