Шахтьор (Донецк) поднесе сензацията в ШЛ, сразявайки Реал Мадрид
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Украинците поведоха с 3:0 през почивката, затвориха мача при 3:2 в своя полза

Шахтьор (Донецк) поднесе сензация в Шампионска лига, побеждавайки с с 3:2 като гост Реал Мадрид в откриващ мач от Група В на надпреварата. Украинците бяха ударени от коронавируса преди визитата си в Мадрид, като Луиш Кастро не можеше да разчита за двубоя днес на цели десет играчи, сред които Тайсон, Алан Патрик и Жуниор Мораеш, бранителят Матвиенко, крилото Коноплянка и вторият капитан Тарас Степаненко. Въпреки сериозните кадрови проблеми Шахтьор поведе с 3:0 преди почивката. „Кралския клуб“ успя да върне два гола в първия четвърт час на втората част, но домакините не успяха да стигнат до частичен обрат. Така Шахтьор вече е лидер в групата с 3 точки. Днес от 22:00 часа Интер приема Борусия (Мьонхенгладбах) в другоя двубой от групата.

Реал започна уверено двубоя на ст. „Алфредо ди Стефано“ и направи няколко бързи атаки, но без да се стигне до сериозна опасност пред вратата на гостите. Украинците показаха, че ще разчитат най-вече на контраатаки и точно при такава в 14-ата Марлос бе изведен отдясно, излезе сам срещу Куртоа, но бе притеснен от върналия се на спринт Милитао и прати в аут.

В 29-ата минута Шахтьор шокира домакините, откривайки резултата.  Корниенко слаломира между няколко играчи в бяло и успя да чукне топката надясно към Тете, който с точен диагонален удар намери десния ъгъл на вратата за 0:1.

Четири минути по-късно последва втори тежък удар за „лос бланкос“. Тете стреля силно отдясно, Куртоа изби, топката отиваше към Дентиньо, а Варан при опита си да изчисти прати в собствената си мрежа за 0:2.

Кошмарът за тима на Зинедин Зидан стана пълен в 41-ата минута, когато Соломон направи двойно с Тете и отбеляза трето попадение за Шахтьор.

Напълно очаквано „кралския клуб“ се хвърли в атака от първите секунди на втората част, а в 54-ата Модрич върна един гол с феноменален удар от дистанция, не оставяйки шанс на стража Трубин.

Шахтьор можеше да върне преднината си от три гола в следващата атака, но Куртоа се намеси при удар на Марлос от малка дистанция. Последва още една опасна атака на гостите, в която двама играчи на Шахтьор си попречиха, при което Дентиньо прати неточно покрай вратата.

Реал продължи с агресивната си игра и домакините бяха възнаградени в 59-ата. Резервата Винисиус, който току що бе влязъл в игра, открадна топката от Марлос, нахлу в пеналта и вкара втори гол за мадридчани. Точно 14 секунди бяха минали от влизането на Винисиус в игра до попадението му, което го направи най-бързия гол на резерва в историята на Шампионска лига.

В 61-ата навременна намеса на Бандор предотврати трети гол след удар от малка дистанция на Бензема.

Тете получи на чиста позиция в 64-ата, но се забави и Куртоа излезе да скъси ъгъла, след което парира последвалия удар.

Марлос вкара четвърти гол за гостите в 80-ата минута, но попадението бе отменено заради вдигнат флаг за засада.

Домакините всячески търсеха изравнителното попадение, което дойде в добавеното време. Валверде нанесе удар извън пеналта, топката мина през няколко играчи и след рикошет кълбото мина покрай вратаря Трубин. При удара обаче Винисиус бе в положение на засада и пречеше на видимостта на стража, а след проверка с ВАР главният рефер отмени гола.

Така Шахтьор записа неочаквана победа над Реал Мадрид с 3:2.