google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Догодина българската състезателка ще смени категорията си

Преди световния шампионат в Нур Султан (Казахстан) миналата година къса връзки, но дори това не е в състояние да я откаже от участие. Нещо повече, представя се повече от достойно и завършва на пето място, дори в такова състояние.

Следва продължително възстановяване, липса на турнири заради кризата с коронавирус, отмяна на световното първенство… Но след всичко това – грандиозен триумф в надпреварата за Световната купа в Белград!

Шампионката Янева: "Taзи титла значи много за мен!" 1

Това е тя – Юлияна Янева! Мъжкото момиче на българската борба премина през куп трудности, но дори за миг не се разколеба и в крайна сметка се окичи със златния медал, наслаждавайки се на безапелационна победа над световната шампионка (до 23 години) с 5:2 във финалния двубой в категория до 72 килограма.

“На два пъти оставах на крачка от върха, но сега най-после чух химна в моя чест,” разкрива пред сайта на българската федерация по борба Янева, която вече може да се похвали с четири медала от значими шампионати при девойките и кадетките, след спиращото дъха представяне в сръбската столица.

Шампионката Янева: "Taзи титла значи много за мен!" 2

“Финалът с туркинята за мен премина със смесени чувства. Да, безспорно тя беше фаворитка, много по-титулувана е от мен, с повече опит при жените. И два-три часа преди срещата имах притеснения, дори страх дали ще се справя.

“Но непосредствено преди самия финал успях да се съвзема и мобилизирам. И за самата среща излязох напълно спокойна и уверена в себе си. А накрая някак сдържах радостта си.

“От една страна бях щастлива, че успя да победя много по-опитната от мен туркиня, но още по-щастлива бях от факта, че най-накрая продолях психологическата бариера и стигнах до златния медал.

“Тази титла за мен значи много! Тя е резултат от трудния път, който изминах дотук – много контузии, много лишения, много тренировки.”

Шампионката Янева: "Taзи титла значи много за мен!" 3

Всъщност Янева и личният й треньор Серафим Бързаков не крият, че решават да участват в турнира в Белград в последния момент – за „сверка на часовника”.

“Действително тази титла е много важна за нас и най-вече за Юлияна, всъщност тя беше на път да се откаже от борбата.” споделя един от най-успешните български борци Бързаков, двукратен световен и четиркратен европейски първенец.

Шампионката Янева: "Taзи титла значи много за мен!" 4

“Но в нея има много голям потенциал. Иска да постигне големи успехи в борбата и със своята борбеност, усърдност и постоянство, ето че ги постига. Много беше  притеснена за финала, но й казах: Това е най-лесната среща, ти вече си си осигурила медала. Трябва да си спокойна. Финал се губи, когато си притеснен.”

Особено щастлив от успеха на Янева е и дългогодишният й треньор в Ямбол Михаил Михов.

“Тя е човек с уникални качества – и морални, и волеви,” коментира той. “Има толкова тежки операции, които й костват дълго възстановяване, и тя отново и отново се връща в залата. Преди си мислех, че талантът е на първо място, но сега за мен, за да постигнеш нещо – характерът е №1.”

През следващата година Янева ще бъде принудена да смени категорията си, тъй като 72 кг е неолимпийска. Това означава, че тя ще преследва квота за игрите в Токио на 68 кг. И несъмнено ще я грабне!