google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Неподражаемият Симеон Щерев – една от най-големите фигури в българската борба, през последния половин век, сподели, че е невъзможно да се постигнат успехи в спорта ако липсва доверие между треньор и състезатели.

В момента световният шампион от Скопие през 1981 година и трикратен европейски шампион, е главен треньор на руския женски национален отбор по борба, като не крие, че не отстъпва по никакъв начин от принципите, превърнали го в един от най-успешните специалисти в изтощителния спорт.

“Най-важното в отношението между треньор и състезател е доверието,” коментира Щерев пред Нова ТВ. “Ако успееш да изградиш доверие в един състезател, той ще ти повярва и нещата ще се получат.

“Винаги съм изповядвал този принцип – да съм близко до състезателите. Ти си всичко за тях – и майка, и баща, и мъчител, и треньор. Постоянно съм и спаринг партньор. Ако не си близо до тях, няма как да се получат нещата.”

Симо Щерев:"Винаги се стремя да съм близо до състезателите" 1

Щерев оценява като огромна чест решението на Руската федерация да назначи именно него за наставник на женския национален тим в необятната страна.

“За мен е голяма чест – Русия е голяма страна,” споделя Щерев. “Особено в борбата тя е номер 1!

“Там има толкова олимпийски и световни шампиони, които са достойни да бъдат треньор на женския национален тим, но те предпочетоха мен. Това е не само чест, но и голяма отговорност.”

Треньорът, превърнал Станка Златева и Радо Великов в едни от най-успешните борци на България през този век, смята, че подходът към тренировките и начинът, по който те се провеждат също са изключително важни.

“Всички мои състезатели обичат борбата,” разкрива големият треньор. “Защо обичат борбата? Защото се старая във всички тренировки да им бъде интересно.

“Ако оставиш едно дете да играе на улицата, то не се изморява. Но дайте му само един учебник, който не му е интересен, да почете малко, и то вече е готово да заспи и иска да го остави.

“По същия начин е и с тренировките – не направиш ли така, че състезателите да горят, да им е интересно, те няма как да се развиват. А когато им е интересно, аз създавам у тях желание за творчество. Това е по-важното, те наистина творят на тепиха!”

Симо Щерев:"Винаги се стремя да съм близо до състезателите" 2

Мнозина смятат, че борбата е предимно силово противопоставяне, но Щерев съвсем не смята така.

“Борбата е един от най-тежките спортове,” философски разсъждава той. “Защо казвам така? В нея се срещат два интелекта и единият трябва да победи по някакъв начин, а ситуацията се мени във всяка една стотна от секундата.

“Борбата е като шахмата, ти винаги трябва да си с един ход напред. Не си ли напред, не може да победиш. Това е много важно.

“Основното е техника, тактика, психика, които се изграждат в самата работа. Но ако самият състезател не повярва в себе си и треньора си, резултат няма да има.”

Щерев сподели, че следи какво се случва в българската женска борба.

“Имам наблюдение върху българския отбор, защото почти всички състезателки съм ги тренирал. И Тайбе Юсеин, и Мими Христова… Мисля, че повечето от нещата са се запазали от времето, когато аз бях треньор, но трябва и надграждане. Трябва много работа.”

Специалистът потвърди, че не е прекъснал връзката си със Станка Златева.

“Често се чуваме, поддържаме връзка,” каза той. “Бих казал, че съм и длъжник, но ще намеря време и ще посетя залата ѝ, за да направим няколко тренировки с нейните състезатели.”

Симо Щерев:"Винаги се стремя да съм близо до състезателите" 3

Симеон Щерев трябваше да понесе може би най-тежкият удар в живота – загубата на своя син Николай, който загуби битката с COVID-19.

“Аз още не мога да повярвам, не преставам да си мисля, че той е някъде около нас…. Но Бог решава!

“Болката остава, няма как да мине тази болка. Остава ни да се надяваме, че е на по-хубаво място. Загубата е голяма, мъката е голяма, но по някакъв начин трябва да го приемем и да продължим…”