Славиша изготви план за Левски, иска титла до 2-3 години
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Планът за развитие на "сините" е в 13 точки, приоритет е спечелване на шампионата

Наставникът на Левски Славиша Стоянович е изготвил план от 13 точки за развитието на клуба. Приоритетната и водеща цел на плана е”сините” до 2-3 години отново да бъдат шампиони на България.

Докладът е изпратен до ръководството на Левски, всички привърженици на тима и цялата левскарска общност.

Ето докладът и всички точки в него: 

На вниманието на:

Ръководството на ПФК Левски

Всички привърженици, фен групи и фенове на ПФК Левски

До цялата левскарската общност

Да всяко синьо сърце,

копие до всички спортни медии

                       План за развитие и визия за бъдещето на ПФК Левски

        Анализът на резултатите на представителния отбор на Левски от последните 10 години и в текущия момент, показва, че е необходима коренна промяна в редица аспекти, за да може клубът да възвърне старата си слава и облика си на абсолютен хегемон на българската сцена и на фактор в европейския футбол.

        Въпреки лошите резултати, регистрирани в години назад, Левски продължава да се радва на най-многобройната фенска маса в България. Тимът има огромна подкрепа от страна на привържениците си, които бяха и в основата на спасението на клуба през изключително трудната 2020-а година.

        Левски е клуб със славна, 106-годишна история, в която се открояват моменти на смазваща доминация в България, паметни  мачове в родния шампионат и европейските клубни турнири, както и впечатляващи резултати. Левски е клуб, създал редица емблематични за „сините“ и за българския футбол играчи, открояващи се с огромен талант и оставили трайна диря в историята. Левски е клуб с огромен потенциал и много предимства пред останалите.

          Вече повече от 10 години обаче клубът не успява да се върне на мястото, което му приляга. Така се трупат и множество въпроси, сред които: „Защо в последните години много от младите играчи не можаха да развият своя потенциал и никога не играха за Левски?  Защо се налагаше да се плащат доста пари, за да се върнат отново в Левски играчи, които са продукт на „синята“ школа? Защо се взимаха множество чужденци? Защо в огромната си част те не се отплатиха на клуба на терена и не се превърнаха в звезди, не донесоха нито слава, нито пари на клуба? Защо никой от тях, дори безспорно талантливите и добри чужденци, не постигнаха перфектни резултати в Левски?“.

           Отговорът на всички тези питания е много прост – философията на клуба не беше правилна, много от решенията и направените избори бяха погрешни.

           И така, ако искаме да променим това, ни трябва ВИЗИЯ за бъдещето, ясен ПЛАН за работа в клуба. Трябва да посочим в какво вярваме, какво уважаваме и ценим. Трябва да изработим ясни критерии във всяко отношение.  След това, въз основа на тях да намерим точните хора за съответните места. Нужно е да се върне ОТГОВОРНОСТТА в клуба. Да се върне ДОВЕРИЕТО в клуба. Да се върнат КОМПЕТЕНТНОСТТА и професионализмът в клуба. Само така щастието и радостта отново ще бъдат изписани върху очите и лицата на феновете на Левски. Парите не могат да купят това.

         За да постигнем всичко това, предлагам на Вашето внимание моите предложение за БЪДЕЩЕТО. Бъдеще, което да започне сега, защото всеки загубен ден вече е закъснение. Така, както закъснявахме досега.

1. КОДЕКС НА ЛЕВСКИ

Кодексът съдържа правила за поведение на терена и извън терена. Правила за поведение на всички членове на клуба -ръководители, администрация, обслужващ персонал, треньори, състезатели. Кодексът съдържа познаване на историята на клуба, норми за ДОСТОЙНСТВО, УВАЖЕНИЕ, ДРЕСКОД! Кодексът на Левски е нашият БРАНД! Нашата фирмена марка. Всеки, който дойде в Левски, от първия момент ще знае къде е и какво се изисква от него.

2. ФИЛОСОФИЯ НА ЛЕВСКИ СОФИЯ

В клубната философия ще са зададени критериите, на които следва да отговаря дадено лице, за да е част от ПФК Левски. Тя следва да съдържа характеристика на футболните, техническите умения, личностни качества, ниво на професионализъм, степента на образование. Клубната философия трябва да се прилага спрямо всички нива в клуба. В нея ще са очертани всички необходими изисквания за заемане на постовете на директор, треньор, асистент, медицински персонал, състезател.

3. ФИЛОСОФИЯ НА ИГРА

Във философията на играта ще са заложени изисквания за СТИЛ на играта – игра с повече докосвания на топката, повече владеене на топката, атакуващ футбол или други. Тук ще са очертани и изискванията за СИСТЕМАТА на игра. И стилът, и системата на игра следва да бъдат съобразени с традициите на клуба и съвременните тенденции в развитието на футболната игра.

4. ЮНОШИ НА КЛУБА (Детско-юношеска школа)

Изучаване и научаване на клубната история от младите състезатели да започва от ден първи;

Всекидневна комуникация между директора на детско- юношеската школа, спортния директор и треньорите на първия отбор в клуба;

Постоянно предоставяне на информация за развитието на младите таланти в школата;

Организиране на ежемесечни срещи между ВСИЧКИ треньори в клуба с цел провеждане на единна политика за развитие на младите таланти; йерархия на мненията; последващи конкретни решения относно текущи проблеми;

Всяка година по двама-трима състезатели да се присъединяват към първия отбор;.

Отпадането на млад състезател от първия отбор да става след представяне на писмено становище от двама треньори и спортен директор;

Провеждане на семинари, обучения и практически занимания с участието на треньори от школите на топ клубове в Европа.

5. ЛЕГЕНДИ НА КЛУБА

Почитане, уважение, респект към всички бивши играчи, оставили траен отпечатък в историята клуба. Изслушване на мнения, препоръки, предложения относно неща отдалечаващи клуба от неговата идентичност и ФИЛОСОФИЯ.

6. ФЕНОВЕ. ФЕН ГРУПИ

Здрави, трайни отношения с всички фенгрупи в София и провинцията. Срещи на всеки 6 месеца. Ясни послания, прости изисквания, прозрачност, отчетност. Изработена  лесна рамка на общуване.

7. СКАУТСКО ЗВЕНО

Изграждане на екип с висока компетентност по ЗАДАДЕНИТЕ от клуба КРИТЕРИИ;

Бистър поглед и пълна яснота за всички играчи в България;

Набелязване на играчи, отговарящи на ФИЛОСОФИЯТА на Левски. Задълбочени, продължителни наблюдения и анализ на всички набелязани футболисти;

Независими писмени доклади от всеки член на    скаутското звено;

Контакти с агенти, директори в чужди клубове и играчи в чужбина.

Познаване на пазара на играчи, динамиката и спецификата на процесите по трансфериране на състезатели.

Представяне на писмени доклади до спортния директор всяка седмица.

8. КОНТАКТИ И СЪТРУДНИЧЕСТВО

Изграждане на широка контактна мрежа с грандовете на Балканите (например Олимпиакос, ПАОК, Бешикташ, Галатасарай, Цървена Звезда, Динамо Загреб и т.н) с цел обмен на информация,  обсъждане на сходни проблеми, обмен на играчи под наем, провеждане приятелски мачове и турнири,  сътрудничество по въпроси, касаещи спортното право и взаимоотношенията с УЕФА и ФИФА.

9. МАРКЕТИНГ

Максимална активност от ИГРАЧИТЕ и ТРЕНЬОРИТЕ (като най-разпознаваеми лица) във всички социални дейности и маркетингови кампании на клуба;

Ангажираност и конкретни действия в посока БЛИЗОСТ с всеки, който обича и харесва ФК Левски.

10. ТРАНСФЕРНА ПОЛИТИКА

Продажбата на играчи следва да бъде само и единствено в съответствие с ФИЛОСОФИЯТА  на клуба, а не на база ЛИЧНИ интересиИзявление от страна на президента на клуба или спортния директор след всяка сделка до цялата левскарска общност с цел обосноваване логиката на сделката.

11. СИСТЕМА НА УПРАВЛЕНИЕ

Президентът и спортният директор задават субординацията на отношенията в клуба;

ВСЕКИ носи лична ОТГОВОРНОСТ за своите действия или бездействие.

12. ПЛАН ЗА КАМПАНИЯТА

Преди всеки нов сезон да се представя ПЛАН за кампанията с включени спортносъстезателни и други цели, и посочване на заложената финансова рамка за сезона;

Представяне на отчет за свършената работа и анализ за съответствие между постигнатото и поставените цели в плана от спортен директор и треньор след приключване на сезона.

13. СЛЕДВАЩИТЕ 2 ДО 3 ГОДИНИ ОТНОВО ПФК ЛЕВСКИ ДА БЪДЕ ШАМПИОН.

Приоритетната и водеща цел на представения План за развитие и визия за бъдещето на ПФК Левски е отборът да спечели титла в първенството на България до 2-3 години. Междувременно сред целите за този период са:

Влизане в групите на LEAGUE EUROPA;

Изграждане на играчи, които успешно да се превърнат и в основно ядро на националните гарнитури на България;

Изграждане на футболисти, които да могат да бъдат трансферирани в петте най-силни шампионата в света.

САМО ЛЕВСКИ!

Славиша Стоянович, старши треньор на ПФК Левски

Януари 2021 г.