google новини лого Последвай ни
Добави коментар

COVID-19 нарушава планираните събития на световния спорт с  изключително темпо. Международната федерация по борба бе принудена да отложи своите олимпийски квалификации, за да защити превантивно атлетите и техните щабове, които гледат с огромни очаквания към предстоящата Олимпиада в Токио. Международната федерация по джудо също бе засегната от неблагоприятното развитие на вирусната инфекция и също преустанови организирането и провеждането на всички олимпийски квалификации за игрите в Япония до края на месец април. Трансформация на джудо календара има и по линия на Европейското първенство, което тази година трябва да се проведе в Прага – Чехия. Поради усложнената епидемологична обстановка надпреварата на Стария континент е с нови дати – 19-21 юни, а не както беше планирана първоначално между 1-ви и 3-ти май.

Добрата новина в усложнената ситуация все пак е, че новите дати ще бъдат признати от Световната федерация до джудо за олимпийската ранглиста. Това означава, че крайният срок за събиране на важните точки за Игрите ще бъде удължен във времето. До този момент окончателната дата беше 31-ви май.

“Ситуацията с COVID-19 постави Европейската федерация по джудо и организаторите на всички събития в непредвидени условия. Сигурни сме, че най-важното в този непредвиден момент е да останем хора в своите решения и действия и да намерим компромиса, приемлив за всички”, се казва в съобщение на Европейската централа.

Към този момент сигурните български участници в надпреварата по джудо за Токио 2020 са Ивелина Илиева и Ивайло Иванов. ВСе още обаче същестува теоретична вероятност и други български джудости да завоюват олимпийска квота.