След промените в закона: Кой ще плаща печалбите от лотарията
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Тъй като до този момент все още няма влязъл в сила закон, то печалбите от Национална лотария все още могат да бъдат изплатени от досега съществуващата фирма. 

Вероятно и това е причината народът да продължава да търка билетчета като за последно, въпреки многократните предупреждения в медиите, че държавата все още не се е ангажирала да гарантира изплащането на спечелените суми и не се знае какво ще се случи, след като тя придобие монопол над хазартните игри.

Знае се, че 15 февруари, всички частни лотарии прекратяват своята дейност и оттук насетне единственото Българския спортен тотализатор ще се занимава с игрите с талоните.

Вече стана ясно, че до първо число на месец март, комисията по хазарта ще разгледа неизплатените печалби и тогава ще има повече яснота по този въпрос, пише 24 часа.

Също така излезе информация, че наскоро мъж от рудоземското село Войкова е имал късмет да удари печалба от четвърт милион лева и сумата била своевременно преведена по сметката му.

Най-проблемни остават изплащанията на тези печалби, които надхвърлят милион, тъй като те са разсрочени на вноски. При тези случаи е възможно държавата да се заеме с изплащането им, но може това да остане задължение на фирмите-организаторки, според общите условия в договора, тъй като в парламента не приеха предложение за обезпечаване чрез банкова гаранция от страна на частните фирми, след прекратяването на тяхната дейност.

Трябва да се отбележи също, че има едно много интересно условие, при което отговорността от страна на фирмите, организатори на лотариите, отпада напълно. То е свързано с така наречените форсмажорни обстоятелства или казано с други думи за такова се счита “всяко обстоятелство, независещо от “Ню геймс” АД, обективно непредвидимо и невъзможно за предотвратяване”.

Това означава, че съществува немалка вероятност лотарията да откаже ангажимент по изплащане на печалбите. В такъв случай може имуществото на Васил Божков – мажоритарен собственик на лотарията, да бъде разпродадено на търг, за да се изплатят дължимите печалби.

 

От „Национална лотария“ не останаха без коментар – те заявиха, че тъй като все още няма влязъл в сила закон /а и да не забравяме, че дори това да се случи, президентът има право да наложи вето в 15-дневен срок/, връщайки го за обсъждане в парламента, то всички билети засега се продават свободно и няма пречка това да продължи до евентуално изменение на ситуацията. Въпреки това, фирмата отчитала 30% спад на продажбите, категорични са търговците, които разпространяват талоните. Обикновено иначе на ден се продавали около половин милион билета.

От друга страна Валери Симеонов предупреди – “хората да предприемат действия и да си потърсят печалбите, ако не ги получат, могат да водят дела”.

Засега статистиката показва, че 38 души са ударили печалби за над 1 млн. лева. 30 от тях в предишни години, а само 8 са споходени от късмета през изминалата 2019 година.

В медийното пространство се появиха слухове, че някои от “милионерите” са фалшиви, но това все още не е доказано.

Спортният тотализатор и лотарийните билети

Ясно е, че държавното тото няма да може да започне веднага дейност по запълване на неочаквано отворилата се пазарна ниша. Вероятно чак към месец април ще има някакво развитие, тъй като засега Спортният тотализатор се грижи за организацията на 39 различни игри. При техните талони най-голямата печалба е в размер на милион, като има суми и в диапазона от 200 000 до 700 000 лева. Една от най-съществените разлики между игрите на Спортния тотализатор и частните фирми, организаторки на лотарии, е, че печалбите, спечелени от държавната фирма са гарантирани.

А колкото до това как ще се разпространяват талоните от новата, вече държавна, лотария, то изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор – Дамян Дамянов,  успокои гражданите, че разполагат с 1253 обекта на територията на цялата страна, от които 550 са пунктове на тотото, а другите са обекти от партньорската мрежа, които получават комисионна от продажбите. Според текстовете от закона, новите лотарийни билети трябва да бъдат продавани на отделни щандове, които да са оборудвани с табелки “Лотария”.

Колкото до рекламите в медиите на досегашната Национална лотария, от Нова ТВ казаха, че в момента се извършва анализ на приетите поправки и медията ще се съобрази напълно с тях.

Междувременно доста от наскоро ощастливените с печалба от Национална лотария се похвалиха, че са им изплатени всички пари, до стотинка.

Сабри Бозов от рудоземското село Войкова лъка не пропуска да отбележи, че не само вече е взел парите си, става въпрос за четвърт милион, но и дори я е раздал на близките си.

Ружа Кукунджиева от Доспат разказва горе-долу същата история – мъжът й спечелил половин милион от Златните пирамиди през декември 2019 г. и им превели парите още на другия ден, след като е бил връчен чека. Ружа разказва още, че това не е първата й печалба от Националната лотария – преди десетилетие е ударила други 10 бона. Явно късметът като се нагнезди някъде и няма отърване от него, защото дъщеря й също била благословена с печалба от 100 хиляди лева, отново от същата лотария. Всички пари ни бяха изплатени, потвърждава късметлийката.