Случайно или нарочно Испания падна от Япония?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Ла Роха" сдаде първото място в група "Е", но това сякаш е по-добрият вариант

Испания допусна изненадваща загуба от Япония в последния си мач от група “Е” на Мондиал 2022 с 1:2 и се класира за 1/8-финалите на турнира, но като подгластник на азиатския тим.

На пръв поглед успехът на “самураите” не може да бъде сметнат за шокиращ, защото със същия резултат те победиха и другият “голям” в групата – състава на Германия. Испанците обаче разбиха със 7:0 Коста Рика, а след това бяха по-добрият отбор и срещу Германия, където завършиха 1:1.

Така специалистите очакваха днес “Ла Роха” поне да не загуби и с лекота да подпечата първото си място. По-рано днес обаче в група “F” изненадващо Мароко спечели групата, а Хърватия остана на второто място. Именно с двата отбора от тази група трябва да се преборят победителите от група “Е”, т.е. Япония и Испания.

Загубата на испанците и съответно второто им място на теория им дава по-лек съперник на 1/8-финалите в лицето на Мароко. Африканският тим определено играе вдъхновено, но те стигнаха до победи над силно разклатена Белгия и Канада, която не играеше за нищо в последния си мач.

Хърватия пък въпреки двата хикса в групата, остава един от най-добрите отбори в Европа, като дори не споменаваме, че са действащ вице световен шампион.

Още нещо, което си струва да се спомене е, че класирайки се за 1/8-финалите като втори отбор, Испания отива в долната половина на схемата на елиминациите, което й гарантира, че няма да срещне Аржентина и Бразилия чак до евентуален финал. Най-силният съперник за “Ла Роха” може да се окаже Франция и то чак на 1/2-финал. Преди това, ако няма нови изненади, Испания ще играе срещу Португалия на 1/4-финал.
Случайно или нарочно Испания падна от Япония? 1
Според компанията за футболни статистика “FiveThirtyEight” преди изиграването на мачовете от група “Е” и евентуално класиране на Испания като първи в групата, шансовете им за победа над Хърватия бяха 60%, докато сега те са 73% срещу Мароко.

Така изненадващо колебливата игра на Испания срещу Япония води до размисли дали загубата е била плод на разсейване от тяхна страна или добре изчислен план, който им отваря пътя за 1/4-финалите?