Добави коментар
Могъщ инвеститор може да вземе Левски, всичко зависи от Васил Божков

Собственикът на Саутхамптън проявява сериозен интерес към българския гранд Левски, пише Sportal.bg. Компанията “Спорт Републик” държи 80% от правата на английския клуб и сега проучва възможността да вземе „сините“. Основен акционер в компанията е Драган Солак, като той е собственик още на United Group, която държи правата на Nova Broadcasting Group, както и на VIVACOM.

Вече са проведени няколко разговори между представители на „Спорт Републик“ и Левски. Евентуалните бъдещи инвеститори обещават големи инвестиции в инфраструктурата на “Герена” и в детско-юношеската школа. Планира се и голямо партньорство между Левски и Саутхамптън.

Последната среща между ръководителите на Левски и представители на Саутхемптън се е провела в София преди финала за Купата на България, в който „сините“ спечелиха трофея. Евентуалните бъдещи инвеститори били и в ложите на стадион “Васил Левски” и били впечатлени от атмосферата. Отлично впечатление им направил и треньорът Мъри Стоилов, който имат отлична визия за развитието на клуба.

Представителите на Саутхамптън и “Спорт Републик” Роберто Галярди и Расмус Анкерсен се завърнали доволни от видяното в Левски и при прибирането им в Лондон получили пълна подкрепа за инвестиране в клуба. Целта е Левски да се превърне в един от най-големите клубове на Балканите през следващите години.

За да се случи това обаче има сериозно препятствие – Васил Божков. Клубът има дълг в размер на около 15 милиона лева към бившия си собственик. Той все още не е опростил задълженията към себе си, за да помогне на клуба да не фалира. И в същото време Божков е в списъка “Магнитски”, което не позволява на компания като United Group с американски инвеститори в нея да прави бизнес с човек, който е в списъка. Единственият вариант могъщата компания да вземе акциите на Левски е при условие, че Божков се откаже от тези 15 милиона лева и няма нищо общо повече с 26-кратните шампиони на България.

Добави коментар
Гласувай: