Собственикът на Саутхемптън иска да вземе Левски
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Могъщ инвеститор може да вземе Левски, всичко зависи от Васил Божков

Собственикът на Саутхамптън проявява сериозен интерес към българския гранд Левски, пише Sportal.bg. Компанията “Спорт Републик” държи 80% от правата на английския клуб и сега проучва възможността да вземе “сините”. Основен акционер в компанията е Драган Солак, като той е собственик още на United Group, която държи правата на Nova Broadcasting Group, както и на VIVACOM.

Вече са проведени няколко разговори между представители на “Спорт Републик” и Левски. Евентуалните бъдещи инвеститори обещават големи инвестиции в инфраструктурата на “Герена” и в детско-юношеската школа. Планира се и голямо партньорство между Левски и Саутхамптън.

Последната среща между ръководителите на Левски и представители на Саутхемптън се е провела в София преди финала за Купата на България, в който “сините” спечелиха трофея. Евентуалните бъдещи инвеститори били и в ложите на стадион “Васил Левски” и били впечатлени от атмосферата. Отлично впечатление им направил и треньорът Мъри Стоилов, който имат отлична визия за развитието на клуба.

Представителите на Саутхамптън и “Спорт Републик” Роберто Галярди и Расмус Анкерсен се завърнали доволни от видяното в Левски и при прибирането им в Лондон получили пълна подкрепа за инвестиране в клуба. Целта е Левски да се превърне в един от най-големите клубове на Балканите през следващите години.

За да се случи това обаче има сериозно препятствие – Васил Божков. Клубът има дълг в размер на около 15 милиона лева към бившия си собственик. Той все още не е опростил задълженията към себе си, за да помогне на клуба да не фалира. И в същото време Божков е в списъка “Магнитски”, което не позволява на компания като United Group с американски инвеститори в нея да прави бизнес с човек, който е в списъка. Единственият вариант могъщата компания да вземе акциите на Левски е при условие, че Божков се откаже от тези 15 милиона лева и няма нищо общо повече с 26-кратните шампиони на България.