Собственикът на UFC търси 250 милиона долара
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Компанията, която е собственик на акциите на най-голямата организация в света на смесените бойни изкуства UFC изглежда има нужда от спешна финансова инжекция, за да омекоти негативните последици от ефектите, които световната пандемия създава на бизнеса й. Endeavor търси финансиране от 250 милиона долара, за да гарантира конкурентноспособността на дружеството си. Поради тази причина компанията се е обърнала към инвеститорите от Silver Lake за подкрепа, тъй като притежава 42% от бизнеса.

Преди глобалната епидемия от Коронавирус, която нанесе сериозни щети на редица бизнеси, индустриални сектори и икономически дейности в световен мащаб, Endeavor получи дивиденти от 150 милиона долара от UFC, а през февруари други 300 милиона бяха платени към инвеститорите.

По тази причина компанията няма търпение президентът на UFC Дейна Уайт да задвижи зъбните колелета на процесите и да започне отново да провежда официални ММА събития, макар и в по-различен формат от сегашните. Първият ММА ивент на организацията е планиран за 9-ти май, а промоутърът вече даде индикации, че готви силна файткарта, която ще бъде оглавена от дългоочаквания двубой между Тони Фъргюсън и Джъстин Гейджи.

Според Wall Street Journal, UFC се получи 750 милиона долара, ако успее да изпълни договора си за 42 събития през 2020-та. Компанията има 7 до момента и се планират още 3 в първите 8 дни от възстановяване на дейността ѝ.

Големият въпрос обаче е от къде ще дойдат финансовите постъпления към бойната компания която трябва да покрие разходите по организацията, хонорарите на бойците и да излезе на печалба от организирането на дългоочакваните битки. Отговорът се крие в така наречените платени гледания, до които фенове от целия свят имат достъп благодарение на договора между UFC и телевизионният гигант ESPN.

Endeavor вече редуцира заплатите на служителите си, което спести около 100 милиона долара, а последните бизнес начинания на Silver Lake Partners бяха насочени към туристическия сектор. При последните си инвестиции този месец те помогнаха с над милиард за Expedia, а след това финансираха дълга на AirBnB.

Стабилността на Endeavor със сигурност  е крайъгълен камък за сигурността на UFC. Без солиден финансов гръб организацията не е способна да гарантира провеждането на качествени събития и да търси договоряне с най-добрите бойци на планетата. По тази причина последните събития са красноречиви, че бизнесите, които центруфугират парите предназначени за бойни гали на UFC са скачени съдове и силнозависими елементи в една обща икономическа верига, в която успеха на другия определя и твоето собствено благоденствие.