Добави коментар
"Доколкото познавам и усещам Кубрат, иска да се бие в още мачове през тази година", разкри по-малкият от братята Пулеви

Българският боксьор Тервел Пулев ще търси своята 16 победа на профи ринга  29 януари в мача си срещу Вакапита Мероро (Намибия). Последният двубой на Тервел беше в края на 2019 година, когато победи Дишон Уебстър. Битката с Мероро ще се проведе в Дар ес Салам (Танзания), а Тервел разкри пред „България днес“ какви са очакванията му за предстоящия мач.

– Тервеле, очаква ви пътуване до много интересна дестинация – Танзания. Как получихте покана за подобен мач?
– Дестинацията е екзотична. Стигнахме до нея, след като на няколко пъти през последната година се опитахме да организираме галавечер в България. Не беше никак лесно. Имаше ограничения, свързани с пандемията. После дойде предложението да се бия в Африка и аз приех.

Българите не смеят да отидат дори до Турция заради пандемията. Притеснявате ли се как ще се придвижите до Танзания и има ли специални изисквания за влизане там?
– Не съм запознат в детайли, защото не се занимавам с тази част от пътуването. Има хора, които се притесняват и не ходят никъде. За съжаление, аз нямам избор. Както споменах, дълго време не съм се качвал на ринга и е време вече да вляза в боксов ритъм.

– Малко претенденти, чиято кариера се развива като вашата, се осмеляват да отидат на чужда територия. Ще се биете срещу африканец в Африка. Имате ли притеснения от този факт?
– Така е, но няма какво друго да направя. Ако имаше възможност, щяхме да организираме боксово шоу в България, вероятно в София или в друг град. В тази ситуация трябва да приема подобен вариант.

Промоутърите на шоуто са африканци. Ако всичко се получи успешно, готов ли сте отново да се биете на континента, който прие един от най-легендарните мачове на всички времена Мохамед Али – Джордж Форман?
– Имаме контакти с организаторите. Те направиха предложението. Има хубава символика за бъдещи мачове.

– Гледахте ли видео с мачове на Вакапита Мероро? Какъв тип боксьор е и колко е опасен?
– Гледахме го. Много е опитен. Доста добър боксьор. Няма как да става дума за подценяване. Знае за какво става въпрос. Играл е с редица топимена в моята категория. В България може и да не е толкова добре познат, но на световно ниво е голяма фигура. Няма как да не се съобразя с това.

– Как ще се отрази паузата от над година между вашите мачове и в каква форма се чувствате в момента?
– Имах желание по-често да се бия. За съжаление, не се получи. От друга страна, плюсът е, че си починах. Сега съм готов и зареден за нов мач.

– Кога започнахте целенасочената подготовка за този мач?
– Не съм спирал да тренирам през цялата 2020-а. Бях в една нелоша физическа и спортна форма. От началото на януари се водеха преговори за срещата. Накрая се договорихме. Не ми липсва нищо. Подготвен съм добре. Дори когато бях с Кубрат в Лондон, тренирах с него. Смятам, че всичко е налице и съм подготвен.

В подобна обстановка е трудно да се правят дългосрочни планове, но все пак какво очаквате от 2021-ва за вашата професионална боксова кариера?
– Трудно ми е да отговоря. Нека да мине този мач, за да може да погледнем какво се случва около нас и какво предстои. Фокусирал съм се върху настоящата среща. Съперникът е сериозен. По-млад от мен е с две години. Няма как да си помисля, че е слаб, или има нещо друго, което да ме успокоява. Отивам на чужда територия. Засега не мисля толкова занапред. Със сигурност оттук насетне ще ме чакат още по-сериозни изпитания.

Как е вашият брат Кубрат след поражението от Джошуа? Успя ли да си почине и връща ли се желанието в него отново да тренира?
– Кубрат е добре. Веднага след като слезе от ринга в Лондон, беше наред. Разговаряхме, правихме разбори. Това е нещо, което не е много правилно да се прави веднага след мач. Чувства се добре физически и във всяко едно друго отношение. Не сме говорили за тренировки. Нямам представа кога ще ги поднови. Доколкото го познавам и усещам, иска да се бие в още мачове през тази година.

След мача в Лондон казахте, че Кубрат е объркал тактиката срещу Антъни Джошуа. Какво точно не се получи спрямо планираното?
– Според мен и според треньора Ибн Кейсън, който беше в ъгъла, има една особеност в движението на Джошуа. Забелязва се от начина, по който застава, как се готви да удари. Този елемент Кубрат не го хващаше. Не се и стремеше. Не изпълни придвижването, за което бяхме говорили. Това бяха детайли, за които не съм говорил до момента, защото е трудно да се обяснят набързо на журналистите от сутрешните блокове, които не са чак толкова близо в бокса. Много важен елемент, но за съжаление, Кубрат не успя да го разчете на ринга.

Добави коментар
Гласувай: