Томас Бах: Няма да изоставим спортистите, отменяйки Олимпиадата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Днес мога да кажа честно, че не знаехме, че всичко ще бъде толкова трудно. Никой никога не се е сблъсквал с подобно решение"

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че отмяната на Олимпийските игри в Токио би било най-простото решение, но тази възможност не е разглеждана. Заради пандемията от COVID-19 Игрите в Токио бяха отложени с една година.

“Отмяната би била най-лесният вариант за нас: щяхме да получим парите от застраховките и да пристъпим към подготовката за Игрите през 2024 година в Париж. Но никога не сме обмисляли възможността за отмяна, МОК никога не изоставя спортистите по този начин”, каза Бах по време на Сесията на МОК.

“Направихме безпрецедентна стъпка да отложим Олимпийските игри. Днес мога да кажа честно, че не знаехме, че всичко ще бъде толкова трудно. Никой никога не се е сблъсквал с подобно решение. Ние можехме да вземем това решение само благодарение на пълното доверие от страна на нашите японски партньори”, допълва Бах.

Жертвите от пандемията бяха почетени с минута мълчание от участниците в сесията, която се провежда в Токио днес и утре.

Присъстващият японски премиер Йошихиде Суга потвърди решимостта на местните власти да проведат Олимпиадата в безопасен формат. “Животът и здравето на хората в Япония остават наш приоритет, но правим и всичко възможно, за да могат спортистите да се състезават безопасно. Решени сме да проведем Игрите в безопасен формат,” категоричен е Суга.

“Най-накрая идва моментът за Олимпийските игри. Мисля, че ще има няколко милиарда души, които ще се възхищават на хората в Япония, които гледат състезанието”, каза още Бах.

Членовете на МОК ще оценят готовността на Япония за Игрите в условията на пандемия, а на втория ден от сесията ще бъде избрана столицата на Летните олимпийски игри 2032 година. Единствен кандидат за домакинство на форума след 11 години е австралийският Бризбейн, който бе одобрен от Изпълкома на МОК през миналата седмица и се очаква да бъде гласуван утре.