google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Наставникът на иранци негодува срещу съдийството по време на Световната купа в Белград

Главният треньор на националния отбор по класическа борба на Иран Мохамад Бана се нахвърли с яростни критики срещу ръководството на световната федерация UWW и фаворизираната според него от нея Русия.

62-годишният специалист, който е световен вицешампион в категория до 68 кг от шампионата на планетата в Киев през 1983 година, обяви, че съдийството по време на провелия се турнир за Световната купа в Белград е било тенденциозно.

“Вярно е, казах, че съдийството беше отвратително,” коментира бившият азиатски шампион Бана. “И няма да се откажа от това, което казах. Този турнир беше проведен от президента на UWW Ненад Лалович с помощта на руснаците – именно те настояваха за провеждането на турнира.

“Това определено повлия на поведението на съдиите. Надявам се, че на турнир като Олимпийските игри, където всичко е под контрола на МОК, влиянието на съдите ще бъде сведено до минимум.”

Бана обвини UWW, че не е предоставил достатъчно информация на останалите отбори, както и че цялата организация е била направена, за да помогне за доминация на Русия.

В сръбската столица руските отбори спечелиха впечатляващите 17 златни медала в трите дивизии – класически стил, свободен стил и жени.

Особено изразително беше превъзходството на Русия в свободния стил, в който борците от Сборная спечелиха осем от 10-те златни медала и изпревариха втория в отборното класиране Турция със 106 точки.

“Не беше никак лесно, имахме проблеми и с визите. Но ако знаехме, че Русия ще отиде с най-силния си отбор, щяхме да направим всичко, за да изпратим пълен състав, при това доста по-боеспособен.”

Бана, разбира се, не отрече, че иранските борци са били далеч от оптималната си форма, но заяви, че резултатите на този етап не са били от особено значени.

“Да, бяхме в лоша форма,” коментира той. “Но победата или загубата не е важна на този етап.”