Трябва ли Англия да се притеснява след разочароващото реми с Дания?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Трите лъва" изиграха слаб двубой срещу датчаните, а Джуд Белингам сякаш отсъстваше от терена

Англия влезе в Евро 2024 като един от фаворитите за спечелване на турнира с играчи от най-висока класа в състава си като капитана и най-добрия голмайстор на Англия за всички времена – Хари Кейн, звездните млади полузащитници Джуд Белингам и Фил Фодън, халфа Деклан Райс и защитника Кайл Уокър, наред с други звездни имена.

И все пак, след като записа трудна победа с 1:0 срещу Сърбия в първия си мач на Евро 2024, Англия не успя да си осигури място в елиминационната фаза след втория мач в четвъртък и вместо това трябваше да се задоволи с равенство 1:1 срещу Дания. Датчаните често оказваха натиск върху отбраната на Англия и по-малко от 20 минути след гола на Хари Кейн, който изведе “Трите лъва” напред в резултата, Дания изравни резултата със зашеметяващо попадение на Мортен Хюлманд.

Турнирният футбол може да бъде безмилостен. Но мачът с Дания беше поредният, в който Англия изпитва проблеми, като е поставена под натиск. Статистиката беше тревожна за “Трите лъва”. Дания, освен че надигра Англия, направи малко повече подавания и владееше малко повече топката. Дания имаше 22 докосвания в противниковото наказателно поле срещу 11 на Англия. Те направиха 142 подавания в последната третина срещу 97 за Англия.

Рядко халфовата линия на Англия, съдържаща толкова много таланти, е изглеждала толкова разединена като тази. Може би това не трябва да е изненадващо, като се има предвид, че това беше едва третият път, след загубата с 1:0 от Унгария в Лигата на нациите през юни 2022 г. и неделния първи мач срещу Сърбия, когато Деклан Райс, Трент Александър-Арнолд и Джуд Белингам започнаха мача заедно в средата на терена. Решителността на Саутгейт да включи Александър-Арнолд в своя състав, разбира се, е разбираема предвид качествата, които притежава. Но голям турнир ли е правилното място за изпробване на полузащита с нов облик..

Голът на Хари Кейн, вкаран от близка дистанция след пас на Кайл Уокър, го направи едва третият играч, отбелязал гол за Англия на четири различни големи турнира заедно с Майкъл Оуен и Уейн Рууни. Но за него нищо други не се получи. И в мача срещу Сърбия той почти не беше в играта.

Англия има време да подобри играта си и Саутгейт да вземе правилните тактически решения. До момента Англия е с 4 точки от 2 мача на Евро 2024, така че реални поводи за притеснения няма, но отборът не успява да убеди с представянето си.