Турската футболна легенда Шукур стана таксиметров шофьор в UBER
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Турската футболна легенда Хакан Шукур живее в изгнание и работи като таксиметров шофьор в UBER

Нападателят Хакан Шукур беше звездата на Галатасарай и турския национален отбор в края на 90-те – началото на 2000-те. През 2008 г. той приключи с кариерата си, а няколко години по-късно влезе в политиката. Сега турчинът живее в САЩ и работи като таксиметров шофьор, а връщането у дома на бившия футболист е невъзможно.

Хакан Шукур – Политическа кариера

След като приключи с футбола, Хакан Шукур започна работа като експерт и се изявяваше по телевизията. През 2011 г. влезе в политиката. Той беше избран в парламента на Партията на справедливостта и развитието, чийто лидер е настоящият президент на Турция Реджеп Ердоган. Легендата на Галатасарай  остана на политическия си пост до декември 2013 г., а по-късно се присъедини към опозицията.

Две години по-късно в страната заваляха обвинения към бившия футболист. Хакан беше осъден за обида на Ердоган в социалните мрежи, както и за подпомагане организация на опит за преврат. Турските власти подозират, че Шукур е в сътрудничество с ислямския общественик Фетхулах Гюлен, известният противник на Ердоган на политическата арена. Прокуратурата на Турция издаде заповед за арест на играча, но Хакан успя да напусне страната. Баща му обаче беше изпратен в затвора, където по-късно почина от рак.

В едно от интервютата си Шукур разказа за причината, която го е накарала да напусне страната.

„Бутикът на жена ми беше атакуван с камъни, децата ми бяха подложени на тормоз. След всяко свое изказване получавах заплахи. Баща ми беше хвърлен в затвора, а цялото ми имущество – конфискувано “, разказва турчинът, подчертавайки, че баща му е бил вкаран в затвора още преди самият той да замине за САЩ.

Животът в Америка

След като емигрира в Сан Франциско, бившият турски футболист, заедно с приятеля си, отваря кафе и сладкарница, но, според него, проблемите не спират. „Имах кафене в САЩ известно време. Странни хора дойдоха в моето кафене и пуснаха музика на Домбра (жанр, признат от управляващата партия на Турция) “, споделя Шукур.

С течение на времето натискът на местните турски емигранти става толкова силен, бившият футболист се принуждава да се премести във Вашингтон. Съпругата и децата на футболиста също го последват в столицата.

„Исках да съм свободен и независим“, признава Хакан. – „В Турция отношението към децата на известните личности е особено. Аз исках те да пътуват, да се запознават с различни култури, да се срещат с различни хора. Това е една от причините да се преместим. Щом животът в Турция стана прекалено труден, това беше ясен сигнал за нас, че е дошло времето да се махнем оттам. “

Опитът за политически преврат в Турция се случи през 2016 г. За организатор беше обявен Гулен, който също живее в доброволно изгнание в САЩ. И досега турските власти все още смятат Шукур за един от членовете на терористичната организация Гюлен.

Мечтите на Шукур

Днес Шукур работи като таксиметров шофьор в Юбер. Американската му виза изтича тази година, но той вече е подал документи за подновяване на зелената си карта за себе си и семейството си. Освен, да се завърне в родината си, Хакан има и друга мечта –  да отвори футболна академия на родна земя.

” В момента вече имам няколко инвеститора”, признава Шукур. “Но хората се страхуват да работят с мен.” Аз съм отворен и за сътрудничество с американците. Усещам, че мога да бъда полезен. Имам страхотни връзки в Европа и по света. “

В интервю за германския вестник Welt am Sonntag Хакан обвини президента Ердоган, ето и точните му думи: „Ердоган взе всичко от мен. Моето право на свобода, правото да се изразявам, правото на работа. Върнете демокрацията, справедливостта и правата на човека. Бъдете този, който се интересува от проблемите на хората. Станете президента, от който Турция се нуждае. “