В Германия се усетиха – лентата с цветовете на дъгата им донесла беди
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Имаше дискусии, които нямаха нищо общо със спорта," заяви екс-президентът на футболната централа Келер

Бившият президент на Германската футболна федерация Фриц Келер ракритикува остро полемиките, свързани с капитанската лента на кампанията “One Love”.

Нещо повече той смята, че именно това е една от основните причини за провала на германския отбор на световното първенство в Катар.

“Политици и други представители на федерацията “убеждаваха отбора да бъде активен, да носи лентата “One Love”, каза Келер в интервю за “Щутгартер Цайтунг”, цитирано от агенция ДПА.

“Тимът не беше съгласен, капитанът и съветът на тима бяха накарани да го направят. Имаше дискусии, които нямаха нищо общо със спорта.

Бундестимът беше един от седемте западноевропейски отбори, чиито капитани трябваше да носят цветната лента като символ на ЛГБТ общността.

Тези тимове обаче се отказаха, след като ФИФА ги заплаши не само с финансови, но и със спортни санкции.

За сметка на това германските играчи закриха устите си по време на официалната снимка преди първия им мач на Мондиала срещу тима на Япония.

Келер, който бе начело на федерацията между 2019 и 2021, похвали Оливер Бирхоф, който тази седмица подаде оставка като директор.

“Той е един от малкото, които не се скриха зад позицията си, но пое отговорност. За 18 години той се опита да промени младежкия футбол, но това не му бе позволени, защото много хора искат да правят бизнес от това”, заяви той.