Време е за последния кръг в Ла Лига! Кой ще стане шампион
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Последните мачове от испанската Примера Дивисион трябва да решат някои важни въпроси, вижте кои са те

Испанското първенство ни предлага най-интригуващия финал на сезона от всички Топ 5 европейски лиги. Единствено във Франция шампионът също ще стане ясен в последния кръг, но интересът към Ла Лига без съмнение е доста по-сериозен.

За първи път от 2017 г. носителят на титлата в Примера дивисион ще бъде определен в 38-ия кръг. Ясно е, че шампионският трофей ще остане в Мадрид, но дали Реал ще го запази или купата ще смени адреса си, като поеме към “Уанда Метрополитано”? Ето какви са вариантите.

Традицията е в полза на Атлетико

Атлетико Мадрид има 2 точки преднина пред Реал Мадрид. “Дюшекчиите” гостуват на предпоследния Валядолид, който се намира в отчайваща ситуация, докато Кралският клуб приема Виляреал. Ясно е, че победа при визитата на стадион “Хосе Сория” ще узакони триумфа на тима, воден от Диего Симеоне. “Червено-белите” ще станат шампиони и при какъвто и да е резултат в своя мач, ако “белите” не победят “жълтата подводница”.

Традицията е в полза на Атлетико. 9 от 10-те титли в историята на клуба са спечелени в последния кръг. По-важното е, че до момента “дюшекчиите” винаги са ставали шампиони, когато са започвали мача си от заключителния кръг като лидери.

Няма нито едно изключение досега, но в Кралския клуб се надяват точно сега да е дошъл моментът за нарушаване на традицията. Реал ще защити титлата си от миналата година единствено ако спечели, а Атлетико не успее да победи Валядолид. При изравняване на точките между двата столични гранда, което е възможно само на кота 86 (равенство за Атлетико и победа за Реал), Кралският клуб ще изпревари съседите си заради по-добри показатели в директните мачове.

Кой ще е губещият в спора за Лига Европа?

Европейските участници, излъчени от Ла Лига, вече са ясни. Отдавна няма интрига кой ще играе в Шампионската лига – там отиват същите отбори, които оформиха Топ 4 и през миналия сезон (Атлетико, Реал, Барселона, Севиля). Реал Сосиедад, Бетис и Виляреал също си осигуриха международни изяви през есента. Интригата в последния кръг кои два отбора ще играят в Лига Европа и кой ще остане седми, което съответно ще го насочи към новата надпревара на УЕФА – Лига на конференциите.

Реал Сосиедад се намира в най-изгодна ситуация. “Синьо-белите” от Сан Себастиан са пети с 59 точки, с една повече от конкурентите. Носителят на Кралската купа за сезон 2019/20 трябва да спечели гостуването на Осасуна, за да е сигурен, че запазва тази си позиция. Но пък баският тим ще има предимство и при всеки от трите варианта, при които може да завърши с равен актив с Бетис или Виляреал (или и с двата отбора):

  • Вариант 1. Равни точки между трите отбора. Това е възможно, само ако Реал Сосиедад загуби в Памплона, а Бетис и Виляреал завършат наравно своите мачове. Тогава пак тимът от Сан Себастиан пак ще остане пети, тъй като има най-добри показатели в директните мачове между трите отбори (6 точки, голова разлика +3). При такава ситуация губещ е Виляреал (3 точки, голова разлика -1), а Бетис ще бъде шести (5 точки, голова разлика -2).
  • Вариант 2. Равни точки с Виляреал. Това може да се случи, ако Реал Сосиедад загуби от Осасуна, а “жълтата подводница” завърши наравно с Реал Мадрид. Точките и головата разлика в директните мачове в този случай са равни, при което се преминава към общата голова разлика. Тя за момента е в полза на “синьо-белите” – +20 срещу +17. Т.е. ако не загубят с повече от 2 гола на “Ел Садар”, а Виляреал не спечели в Мадрид, баските ще си гарантират минимум 6-то място и присъствие в Лига Европа.
  • Вариант 3. Равни точки с Бетис. Реал Сосиедад има предимство в директните мачове с андалусийци – 2:2 и 3:0. Изравняване между двата тима е възможно, само ако “синьо-белите” загубят в Памплона, а Бетис завърши наравно при визитата на Селта. Ако при тези резултати Виляреал победи Реал Мадрид, ще излезе на пето място, а губеш ще се окаже “зелено-белият” тим от Севиля.

Бетис трябва да спечели във Виго, за да е сигурен за мястото си в Лига Европа. В такъв случай андалусийци няма да имат причина да се интересуват от другите мачове, защото ще си гарантират мястото в Топ 6.

Единствено Виляреал не зависи само от себе си. Възможно е “жълтата подводница” да победи Реал Мадрид и пак да остане на седма позиция, ако и останалите преки конкуренти спечелят своите мачове.

А какво се случва, ако Виляреал триумфира в Лига Европа?

Ако Унай Емери спечели за четвърти път финал в турнира след трите триумфа начело на Севиля, то неговият отбор ще заслужи квота за Шампионската лига. Т.е. в такъв случай Испания ще има 5 тима в най-силния клубен турнир. Това обаче няма да увеличи общата квота на страната – евроучастниците от Ла Лига остават 7. Ако “жълтата подводница” надделее във финала над Манчестър Юнайтед, в зависимост от крайната позиция на отбора в Ла Лига Испания ще остане или само с един представител в Лига Европа и един в Лига на конференциите, или ще има 2 представителя във втория по сила турнира и нито един в новата надпревара.

3 отбора се борят за оцеляване – само един ще се спаси

Интригата е много сериозна и в дъното на таблицата, където обречен е само Ейбар (30 т.). Баският вече няма и теоретични шансове за спасение, дори и да победи Барселона. Другите 2 изпадащи отбора ще бъдат определени измежду 3 отбора – Уеска, Елче и Валядолид. Първите два тима имат по 33 точки, а кастилци са предпоследни с 31. А вариантите, по които могат да се подредят, се превръщат в истински главоблъсканица.

Най-ясният вариант е при победа на Уеска над Валенсия. Тогава каквото и да сторят останалите два отбора, няма да има значение. Тимът от областта Арагон единствен от застрашените държи изцяло съдбата в свои ръце. Ако спечели срещу “прилепите”, Уеска със сигурност ще завърши пред Елче, тъй като има по-добри показатели в директните мачове – 3:1, 0:0.

За да се спаси, Елче трябва да запише по-добър резултат от Уеска. Например, тимът на Фран Ескриба да победи на свой терен Атлетик Билбао, а Валенсия да вземе поне точка от “Ел Алкорас”. Ако Елче направи равен, а Уеска загуби, то тогава от значение вече ще бъде и резултатът от двубоя Валядолид – Атлетико Мадрид. При победа на кастилци над “дюшекчиите” в комбинация с описаните в предното изречение варианти ще се спаси Валядолид, а Елче и Уеска ще изпаднат.

Всъщност, Валядолид може да победи Атлетико и пак да изпадне. Достатъчно е Уеска да вземе поне точка срещу Валенсия и “бяло-виолетовите” вече няма как да изплуват над чертата. Футболистите на Серхио Гонсалес трябва да спечелят, Уеска да загуби, а Елче да не спечели – тогава спасен ще бъде тимът от “Хосе Сория”. При равни точки с Елче Валядолид ще има предимство само заради общата голова разлика, тъй като в директните двубои показателите са равни.

Какво се случва при троен възел?

Има два такива варианта. При единия Уеска, Елче и Валядолид събират по 34 точки. Това е възможно, ако кастилци победят Атлетико Мадрид, а другите два тима запишат равенство – съответно срещу Валенсия и Атлетик Билбао. Печеливш от тази ситуация отново е Уеска с 8 точки (2 победи, 2 равенства) и голова разлика +4. Елче и Валядолид събират по 3 точки в това мини класиране.

Съществува и друг троен възел, в който обаче се включва и изпадналият вече Ейбар – затова баските играят с Барселона едновременно с борещите се за оцеляване. Ако Ейбар победи каталунците, Валядолид не спечели срещу Атлетико, а Уеска и Елче загубят своите срещи, ще се получи доста любопитна картина. 3 отбора ще съберат по 33 точки, а кастилци ще останат последни (независимо дали с 32 или 31 точки). При този троен възел печеливш вече ще бъде Елче със 7 точки в класирането от директните мачове, Уеска би имал 6, а Ейбар – 2.

Каква е нашата прогноза?

Както виждате, вариантите са доста, тъй като засягат 7 от 10-те мача от последния кръг в Ла Лига. И все пак и 7Спорт ще вземе отношение по посочените спорове. Избираме може би най-логичните варианти:

Шампион – Атлетико Мадрид

Класиране в Лига Европа – Реал Сосиедад и Бетис

Оцелял в Ла Лига – Уеска

Изпадащи – Елче и Валядолид

 

А може би вие имате друго мнение?